BEOGRADSKI HISTORIČAR RASKRINKAO VUČIĆA: "Ličnost današnjeg predsednika Srbije je površna, malograđanska i snobovska!"

"Predsjednik Srbije ne uzima riječ “demokratija” u usta već godinama, niti bilo ko drugi od njegovih satrapa. Njegova ličnost je snobovska, malograđanska i zato on sebi stalno mora da dokazuje da je nešto važan", rekao je za Nova.rs historičar i jedan osnivača Demokratske opozicije Srbije (DOS) Milan St. Protić.

  • Regija

  • 27. Sep. 2021  27. Sep. 2021

  • 1

U razgovoru za ovaj portal, Protić je prokomentarisao aktuelnu političku situaciju u Srbiji, navodeći da su pregovori vlasti i opozicije unaprijed bili osuđeni na propast, jer, kako kaže, nema dijaloga o demokratiji. On se osvrnuo i na posljednje medijske nastupe šefa srpske države Aleksandra Vučića, za koga je kaže da je rezultat nepromišljenosti naroda.

“Ličnost današnjeg predsednika Srbije je površna, malograđanska i snobovska. On mora sam sebi stalno da dokazuje da je nešto važan, da je nešto bitan i da od njega nešto zavisi u ovoj zemlji”, objašnjava Protić, koji dodaje da se Vučić znatno drugačije ponaša kad razgovara sa strancima.

“Pred njima puzi, kleči, klanja se, ljubi skute. Taj njegov kompleks inferiornosti je vidljiv u odnosu na veliki svijet, svejedno da li je u pitanju Putin, Xi Jingpin, Trump, Biden. Vidjeli ste kad je dolazila Angela Merkel, bukvalno vam dođe da povraćate od one njegove snishodljivosti. Prema svijetu on je manji od makovog zrna zato što zna da ne vrijedi ništa. On njih vidi kao ne znam kakve veličine i genijalce koji prosipaju mudrost koju god riječ da kaže”, opisuje Protić.

“S druge strane, nama u zemlji svakodnevno dosađuje dramatičnim nastupima koji traju duže od sat vremena, tokom kojih nam ne kaže aposlutno ništa. To je jedno fraziranje, gdje on ne propušta priliku da pomene nekog iz opozicije, koji su svi najgori na svijetu i treba ih sve pomlatiti, jer najbolje bi bilo da u Srbiji nema nikakve opozicije i da na svakoj televiziji on svaki dan ‘trućka’ od jutra do sutra. Tako vam je kad izaberete takvog za predsjednika. On je rezultat nepromišljenosti ovog naroda koji nije izvukao pouke iz svojih prethodnih, loših istorijskih iskustava”, smatra on.

Govoreći o izbornim uslovima u zemlji, St. Protić je rekao da bi bilo pošteno da vlast izađe i saopšti građanima da Srbija više nije demokratska država.

“Oni su uzurpirali vlast, preuzeli komandu i dominaciju nad svim onim principima koji definišu demokratiju”, navodi Protić.

Protić navodi da se srpski narod, u odnosu na period devedesetih, promijenio u svakom pogledu.

“Ovo nije isti narod od prije 25 godina. Nama se stanovništvo promijenilo. Ako današnje stanovništvo Srbije bira autokratiju, to je njegova volja, ali će skupo platiti tu odluku. To neko mora da saopšti ovom narodu, bez obzira da li će neko da se ljuti ili ne. Samo poslije nema kajanja, nemojte poslije da se žalite zbog izbora koji ste napravili. Ako vam je važnije ovih 50 evra što vam Vučić dijeli kao milostinju, onda u redu. Ali kad bude dockan, onda ću da vas pitam šta ćete da radite, od čega ćete da živite i u kakvoj zemlji ćete da živite. Loše ćete da prođete i vi i vaši potomci", naglašava Protić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...