PORODICA UBIJENOG JOZE LEUTARA UPUTILA ŽALBU USTAVNOM SUDU: "Iza prikrivanja ubojica stoje tajna služba i vrh države BiH"

Porodica zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, ubijenog u atentatu 1999. godine u centru Sarajeva, uputila je žalbu Ustavnom sudu BiH u kojoj se ističe da vlasti nisu provele efikasnu istragu, niti privele ubice.

  • Vijesti

  • 02. Okt. 2021  02. Okt. 2021

  • 0

Ustavni sud BiH bi 5. oktobra trebao razmotrti apelaciju Leutarovog sina Ivice, u kojoj se ukazuje na ozbiljno kršenje prava i osnovnih sloboda koje štite Ustav i međunarodni dokumenti koji se primjenjuju u BiH.

Ivica Leutar kaže da očekuje pozitivnu odluku Ustavnog suda i pokretanje nove istrage o ubistvu njegovog oca.

Prema njegovim riječima, žalba Ustavnom sudu BiH jedini je način da se pokrene cijeli slučaj i da pravosudni i policijski sistem nešto urade.

Na Jozu Leutara izvršen je atentat automobilom-bombom 16. maja 1999. godine u centru Sarajeva, a od posljedica zadobijenih povreda preminuo je 12 dana kasnije.

Kantonalni sud u Sarajevu 2001. godine pravosnažno je oslobodio šest lica osumnjičenih za Leutarovo ubistvo.

- Krenut ću od kraja. Trebalo bi samo analizirati tko je isplaćivao novac zaštićenom svjedoku, kako su ljudi privođeni, kako se cijeli proces vodio, a napose kako se i dandanas cijeli slučaj prikriva. Oni ne žele to ni dandanas analizirati. Činjenica je da tadašnji, ali i sadašnji sami vrh sigurnosne službe, uz potporu vrha države, stoji iza svega te da i danas sve prikriva. To je nemoguće drukčije objasniti. U privatnim razgovorima sa mnom takvoga su stava bili i stranci. To je polazišna i završna točka - ističe za Večernji list Ivica Leutar. U prvoj istrazi potpuno je odbačen iskaz svjedoka Armana Jašarevića koji je za atentat optužio bošnjački politički vrh.


Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...