"SB" NA LICU MJESTA: U Sarajevo stigli učesnici EU projekta koji Bosnu i Hercegovinu pozicionira na globalnu scenu... (FOTO)

Šef Odjela za evropske integracije i politička pitanja u Delegaciji EU u BiH Krassimir Nikolov istakao je da je otvaranje globalne razmjene o religiji u društvu povodom za današnje okupljanje učesnika projekta

  • Društvo

  • 11. Okt. 2021  11. Okt. 2021

  • 0

Bosnu i Hercegovinu danas su posjetili učesnici projekta “Globalna razmjena o religiji u društvu”, koji finansira Evropska unija.

- U okviru projekta učesnici kreiraju globalnu razmjenu o tome kako religija doprinosi društvu i kako sarađuju religijske i nereligijske organizacije civilnog društva da riješe neke od društvenih problema. Osnovna ideja projekta je da se napravi mreža od 150 pojedinaca i organizacija koje će trajno sarađivati - izjavila je vođa projekta Melika Djolai.

Šef Odjela za evropske integracije i politička pitanja u Delegaciji EU u BiH Krassimir Nikolov istakao je da je otvaranje globalne razmjene o religiji u društvu povodom za današnje okupljanje učesnika projekta.

- Ovo je projekt koji Bosnu i Hercegovinu pozicionira na globalnu scenu i daje priliku da se pokažu sva dostignuća kada je riječ o međureligijskom dijalogu. Ovakve aktivnosti omogućavaju dijalog s predstavnicima 25 zemalja širom svijeta, kao i organizacijama civilnog društva u BiH - rekao je Nikolov.

Dvadeset učesnika projekta je stiglo u Bosnu i Hercegovinu, koja je jedna od šest zemalja kojima se realizuje projekat. Osim BiH, studijske razmjene implementiraju se u Belgiji, Indoneziji, Maroku, Južnoj Africi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ukupno ima 150 učesnika iz 55 zemalja, piše Fena.

- Zadovoljstvo mi je što sam u Bosni i Hercegovini, zemlji koja itekako obiluje mirom i suživotom. Vjerujem da kao učesnici projekta imamo puno toga naučiti u BiH. Snažno vjerujem da religija itekako može ponuditi različita rješenja. Jedan od načina za takva rješenja je globalni dijalog koji je upravo odvija - rekao je šef Odsjeka za religiju na Univerzitetu u Corku, Irska Amanullah De Sondy. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...