PREDSJEDNIK SABNOR-a: "Živimo u neofašističkom društvu, moramo krenuti u ozbiljne bitke sa fašistima"

"Borimo se riječju, borimo se umjetnošću, da pokažemo da se nismo borili za nikakvu ustašku i četničku državu", ističe Britvić.

  • Društvo

  • 23. Okt. 2021  23. Okt. 2021

  • 2

Više stotina antifašista danas je u Stocu učestvovalo u obilježavanju 77. godišnjice oslobađanja ovog grada od fašizma. Obilježavanje je trajalo dva dana, a održan je i marš kroz Stolac do spomen obilježja gdje je polaganjem cvijeća odata počast poginulim herojima.

Kiša i hladno vrijeme nisu spriječili antifašiste iz zemlje ali i regije da dođu danas u Stolac i obilježe 77. godišnjicu oslobađanja ovog grada od fašizma.

Ranko Britvić, predsjednik splitske udruge antifašista, danas je bio prvi put na obilježavanju godišnjice. Ne krije oduševljenje zbog dolaska te ističe važnost obilježavanja ovakvih događaja.

"Borimo se riječju, borimo se umjetnošću, da pokažemo da se nismo borili za nikakvu ustašku državu, nikakvu četničku državu, borili smo se da živimo u miru, da živimo jedni s drugima i da živimo u okviru one budućnosti u kojoj možemo živjeti", kazao je Ranko Britvić, predsjednik Splitske udruge veterana Domovinskog rata i antifašista, prenosi O kanal.

Za razliku od Ranka, Luka Džanko, general hrvatske vojske u penziji i svršenik sarajevske vojne akademije, treći je put na obilježavanju godišnjice. Sretan je, jer smatra da se ovim ide iz pobjede u pobjedu.

- Nikad ne mogu zaboraviti ono zajedništvo koje smo imali. Međutim, 91. je počelo sve naopako, završilo kako je završilo, podijelili smo se u regije. Danas sam ovdje po treći put i sretan sam, rekao je Luka Džanko, general Hrvatske vojske u penziji.

Da je važnost obilježavanja ove godišnjice velika, poručio je i predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić. Prema njegovim riječima, važno je ne samo da se prisjećamo prošlosti već da se nadahnemo najljepšim i najpozitivnijim stvarima slavne historije koju svi baštinimo.

"Imamo mi neofašističko društvo koje živimo i mi moramo krenuti konačno u ozbiljne bitke sa fašistima, ali na ideji Titovih partizana, kad to ostvarimo onda će i u Stocu i u BiH i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije biti mnogo bolje i mladi ljudi neće odlaziti, nego se vraćati", naglasio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a.

Stolac je od početka Drugog svjetskog rata, pa sve do 25. oktobra 1944. bio pod okupacijom prvo Italijana, a zatim Njemaca koji su imali veliku pomoć domaćih izdajnika. Pripadnici 13. i 15. brigade, kao i  29. hercegovačke partizanske udarne divizije oslobodile su Stolac od okupatora, a već dan kasnije i Čapljinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...