“SB” NA ZATVARANJU PETOGODIŠNJEG PROJEKTA: USAID "Diaspora Invest" otvorio više od 1.500 radnih mjesta, ovo su detalji…(FOTO)

Petogodišnji projekt USAID "Diaspora Invest" bio je vrijedan 6,6 miliona dolara, a podržao je 164 kompanije

  • Ekonomija

  • 17. Nov. 2021  17. Nov. 2021

  • 0

U organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas je u Sarajevu održana konferencija zatvaranja petogodišnjeg projekta  USAID "Diaspora Invest".

RAZVOJ

Kako je pred početak konferencije kazao ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson riječ je o uspješno realizovanom projektu vrijednom 6,6 miliona dolara kroz koji su podržani članovi bosanskohercegovačke dijaspore da se vrate u BiH, ulože u pokretanje kompanija i samim tim u razvoj BiH.

- Što se tiče ovih investicija Vlade SAD-a mogu reći da su one u ovom periodu generirale 22 miliona dolara dobiti i otvaranje više od 1.500 radnih mjesta. Samo u 2021. godini prihodi su iznosili 74 miliona dolara. Posebno bih istakao činjenicu da su u mnogim zajednicama, naročito manjim, firme koje ostvaraju i ulažu investitori iz dijaspore i najbolji poslodavci. Naime, investitori iz dijaspore uglavnom ulažu u manje sredine poput Livna, Lopara gdje nema drugog načina ekonomskog razvoja, kazao je Nelson.

Dodao je da bi vlasti u BiH trebale da stimulišu i podstiču ovu vrstu investicija i ulaganja, jer dijaspora svojim investicijama donosi kako radna mjesta, tako i standarde Evropske unije.

Kako je na konferenciji rečeno, od aprila 2017. do danas USAID je kroz projekat "Diaspora Invest" podržao 164 kompanije koje su u tom periodu stvorile 1.571 novo radno mjesto više od 54,4 miliona KM novih investicija u BiH.

Istaknuto je i da investitori iz dijaspore dolaze iz 22 zemlje svijeta, a njihova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu pokrivaju 64 lokalne zajednice.

Armin Alijagić, predsjednik je NVO Naša perpsektiva, koja je bila partner na ovom projektu kroz Biznis centar bh. dijaspore.

- USAID "Diaspora Invest" je projekt koji je imao za cilj da privuče dijasporske investicije i stimuliše poslovnu saradnju sa bh. dijasporom. Kroz ovih pet godina smo na neki način testirali interes dijaspore da investira u svoju zemlju porijekla i imamo zavidne rezultate. Naime, kroz pet godina smo pomogli oko 170 firmi, a našem biznis centru se obratilo više od 200 investitora iz dijaspore kojima smo na različite načine pomogli da ovdje investiraju, istakao je Alijagić navodeći da se spremnost dijaspore da investira pokazala i kroz brojke, te su "na naša 2 miliona dolara razvojne pomoći oni investirali vlastitih 22 miliona dolara".

NABAVKA OPREME

Na konferenciji su prikazane uspješne priče investitora iz dijaspore koji su dobili podršku kroz projekt. Jedan od korisnika je i firma Economic group iz Srebrenice.

- Zahvaljujući USAID "Diaspora Invest" projektu mi smo uspjeli nabaviti presu za savijanje i obradu metala i još opreme koja nam je omogućila da mjesečno proizvedemo 200 kontejnera,  kazao je Bojan Rankić, vlasnik Economic Group, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...