EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA U STRAZBURU PRESUDIO: Hrvatska okrivljena za smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana

ECHR smatra da su povrijeđena neka od temeljnih ljudskih prava poput prava na život, zabrane nehumanog tretiranja, prava na sigurnost i slobodu, zabrane kolektivnog protjerivanja stranaca, te prava na ličnu žalbu.

  • Regija

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 8

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu presudio je da je Hrvatska kriva zbog smrti šest godina stare djevojčice iz Afganistana. 

Kako je objavljeno, ECHR je naložio Hrvatskoj da porodici djevojčice isplati skoro 60.000 eura materijalne i nematerijalne štete. 

Ustanovljeno je i da su hrvatske vlasti počinile "više povreda prava afganistanske porodice". 

ECHR smatra da su povrijeđena neka od temeljnih ljudskih prava poput prava na život, zabrane nehumanog tretiranja, prava na sigurnost i slobodu, zabrane kolektivnog protjerivanja stranaca, te prava na ličnu žalbu. 

Djevojčica, nazvana MAD H. u dokumentima ECHR-a, podlegla je 17. novembra 2017. godine nakon što je njenu porodicu hrvatska policija silom natjerala da se vrati u Srbiju. Naređeno im je da idu po tračnicama pruge. Otac djevojčice, njegove dvije supruge i 11 djece morali su izvršiti naređenje riskirajući život. MAD. H. je tragično nastradala. 

ECHR smatra da istraga tog incidenta sa smrtnom posljedicom nije urađena profesionalno, da su hrvatske vlasti sistematski uskraćivali prava afganistanskoj porodici i da zbog toga mora platiti 40.000 eura na ime štete i 16.700 eura troškova spora, piše Politicki.ba. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...