NEOČEKIVAN IZNOS: Rukopis Alberta Einsteina prodan na aukciji za rekordan iznos...

Za razliku od prethodnih prodanih po rekordnoj cijeni, ovo je radni rukopis, što je posebna rijetkost.

  • Šareni svijet

  • 24. Nov. 2021  24. Nov. 2021

  • 0

Rukopis slavnog fizičara Alberta Einsteina u kojemu priprema svoju opću teoriju relativnosti prodan je u utorak na dražbi u Parizu za rekordan iznos od 11,6 miliona eura, izvijestio je AFP.

Raniji rekordi za neki Einsteinov rukopis bili su 2,4 miliona eura za pismo o Bogu 2018. i 1,39 miliona eura 2017. u Jeruzalemu za pismo o tajni sreće.

Dokument prodan u utorak bio je procijenjen između 2 i 3 miliona eura. Za razliku od prethodnih prodanih po rekordnoj cijeni, ovo je radni rukopis, što je posebna rijetkost.

Riječ je o rukopisu na 54 stranice koji su 1913. i 1914. u Zürichu u Švicarskoj redigirali njemački fizičar i njegov saradnik i prijatelj Michele Besso.

"Einsteinovi rukopisi s područja nauke iz tog vremena i općenito prije 1919. vrlo su rijetki", istaknuo je Christie's uoči prodaje, gdje se održala dražba za kuću Aguttes.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...