BURNO U „OTVORENOM“: „Srbijanski MIG-ovi neusporedivi su sa onim što kupuje Hrvatska…“

Na činjenicu kako se Srbija, koja je bila svojedobno agresor na Hrvatsku, naoružava i nabavlja oružje sa svih strana, prima donacije od Rusije, govore i o nabavci sistema S400 te bi onda Rafali bili upitni ili ne bi, Akrap je rekao da je Hrvatska članica NATO-a.

  • Regija

  • 25. Nov. 2021  25. Nov. 2021

  • 3

Gosti emisije HTV-a Otvoreno HRT-a bio je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap koji je govorio o kupovini francuskih aviona Rafale.

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap rekao je kako ne zna što stoji u ugovori te dodao da će se saznati.

"Mi smo članica EU-a i NATO-a i to je manevarski prostor u kojem trebamo funkcionirati. Ne trebamo mi vezivati naše poslovne aktivnosti, pitanje izvoza u neku državu s određenim poslovnim potezima kao što je ovaj", rekao je Akrap.

Smatra da se Amerikanci neće naljutiti što Hrvati nisu kupili F-16.

"Osobno sam bio sklon nabavi F16 Barack s obzirom na to da znam kave su njegove mogućnosti i karakteristike. Prvi natječaj je bio izuzetno transparentan, možda i previše transparentan jer se u svakom trenutku znalo sve. Postoji javna nabava, zna se koliki je proračun koji možemo izdvojiti i koje su karakteristike i to je definirala struka, a ne javnosti . Skupile su se pametne glave u MORH-u i rekle trebamo to i to, te je politika i struka odlučila", rekao je Akrap.

Na pitanje mijenja li se Rafalima ravnotežu snaga na Balkanu, odnosno jugoistočnoj Europi, Akrap je rekao kako to povećava  manevarske i strateške sposobnosti Hrvatske.

"Kad govorite o području Zapadnog Balkana s kojim graničimo tu su primjetne dvije različite strategije. Hrvatska oprema svoje oružane snage ne zato da bi odgovorila na nekoga i ne reagira na naoružavanje neke druge strane. Mi se opremamo da nastavimo tradiciju  iz Domovinskog rata, da budemo savjestan, odgovoran i ozbiljan partner i saveznik", istaknuo je Akrap.

Na činjenicu kako se Srbija, koja je bila svojedobno agresor na Hrvatsku, naoružava i nabavlja oružje sa svih strana, prima donacije od Rusije, govore i o nabavci sistema S400 te bi onda Rafali bili upitni ili ne bi, Akrap je rekao da je Hrvatska članica NATO-a.

"To je prva i temeljna postavka iz koje mi trebamo polaziti. To što Srbija kupuje i reagira na nas, to je njihov problem. Rafale kupujemo za sebe kao odgovorna članica EU-a i NATO-a. To što Srbija govori da će kupiti S400 to su priče za srbijansku domaću javnost. Turska je kupila sustav S400, sustav je vrlo blizak sustavu koji imaju Rusi. Srbija nema tih novaca da plati sustav, a i da ima ne bi dobila niti približnu mogućnost tog sustava", rekao je Akrap te dodao kako su MIG-ovi 29 koje je nabavila Srbija u usporedbi s Rafalima koje kupuje Hrvatska "nebo i zemlja u korist Rafala".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...