JERLAGIĆ O STANJU S RUDNICIMA: "Uzroci su puno dublji od samih osam  zahtjeva rudarskih sindikata..."

" Ne može se tek tako reći građanima Federacije BiH da će od sutra ili za sedam dana imati redukciju električne energije, a da niko ne odgovara za to", poručuje Jerlagić

  • Društvo

  • 26. Nov. 2021  26. Nov. 2021

  • 1

Još uvijek se ne nazire dogovor između Sindikata rudnika u FBiH i Elektroptivrede BiH što ozbiljno ugrožava elektroenergetski sistem FBiH. 

Šta je stvarni razlog za ovakvo stanje u rudnicima koji posluju u okviru Koncerna JP Elekteoptivreda BiH. Amer Jerlagić, nekadašnji direktor EP BiH, kaže da je on odmah po formiranju Koncerna tražio da EPBIH bude i suštinski, a ne samo formalni vlasnik zavisnih društava, rudnika; da se politika ne smije miješati u imenovanja uprava i nadzornih odbora rudnika, da to mora raditi isključivo struka i da se prvo mora provesti restruktuiranje svih sedam rudnika, odvojiti rudara sa lopatom i krampom od režijskog osoblja.

"Formirati na desetine malih preduzeća koje bi radile razne servise za rudnike, a istovremeno bili prisutni i na tržištu. To je recept iz mnogih rudnika u Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Sloveniji itd. To je bio prijedlog i renomirane američke kompanije AT Kearny, koja je bila konsultant na poslovima restrukturiranja rudnika Koncerna, kaže Jerlagić za Vijesti.ba i dodaje:

"Nažalost, politika se nastavila miješati u imenovanja nadzornih odbora i uprava, ništa nisu poduzimali da provedu jasno definisane korake koje je predložio američki konsultant, ali su za to nastavili sa tenderima i upitnim potrebama za ulaganjem u isto tako upitnu opremu. Na tome su se mogli "uzeti" novci i "hraniti" političke mecene", kaže Jerlagić.

On navodi da je jedna od preporuka AT Kearnyja je bila da se prvo provede na stotine koraka procesa restruktiranja, pa tek onda da započnu procesi ulaganja u core business.

"Da se servisi moraju odvojiti u samostalne firmice koje će raditi za rudnike i za tržište i na taj način se riješiti balasta od preko 3.000 viška zaposlenih. Naravno to se nije desilo jer taj posao je mukotrpan, ali u njemu nema "hajra". Svi ti direktori su više voljeli tendere i nabavku opreme, a onda pod zavjesom nesretnog i garavog rudara, na tenderima uzimaju kajmak za sebe. A uslovi za rad rudara su ostali gori nego što su bili prije deset godina", navodi Jerlagić.

Dodaje da upravo u ovome leži kompletan problem rudnika.

"Direktori se nisu željeli baviti restruktuiranjem, nego samo tenderima i upitnom nabavkama, a rudnici su iz dana u dan propadali. Višak od 3.000 zaposlenih se nije smanjivao i to je balast koji je uništio većinu od sedam rudnika. Jedino je Gračanica na "zelenoj grani", a sve drugo je sporno i u problemima do guše", kaže Jerlagić.

Dodaje da je i ovo što se dešava večeras u Tuzli, posljedica onoga što se dešavalo ili bolje reći nije dešavalo posljednjih deset godina.

"Uzroci su puno dublji od samih osam zahtjeva rudarskih sindikata. Zašto je došlo do toga da minimalno tri od sedam rudnika u Koncernu po svim financijskim parametrima moraju u stečaj? Zašto se to dozvolilo i zašto su doveli rudnike u takvo stanje?",  pita Jerlagić.

On zaključuje da neko mora odgovarati za to.

"Ne može se tek tako reći građanima Federacije BiH da će od sutra ili za sedam dana imati redukciju električne energije, a da niko ne odgovara za to", poručuje Jerlagić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...