PROFESOR DAMIR MARJANOVIĆ O OMIKRON SOJU: "Treba izbjegavati bilo kakav senzacionalizam..."

Marjanović je rekao da u otkrivanju omikron soja nema ništa spektakularno, te da je još uvijek rano donositi zaključke o ovom soju koronavirusa.

  • Društvo

  • 29. Nov. 2021  29. Nov. 2021

  • 0

Genetičar i profesor Damir Marjanović oglasio se večeras na svom Facebook profilu povodom priče o otkrivanju novog soja koronavirusa u Južnoj Africi.

Marjanović je rekao da u otkrivanju omikron soja nema ništa spektakularno, te da je još uvijek rano donositi zaključke o ovom soju koronavirusa.

"Dakle, znanstvenici su ga sekvencirali, utvrdili su značajan broj mutacija u bitnom regionu, primijetili su da najvjerojatnije počinje dominirati u odnosu na druge sojeve u južnoafričkoj populaciji i da postoji mogućnost da se širi brže od do sada poznatih sojeva.

S druge strane još uvijek ne znamo o B 1.1.529: da li i koliko brže se prenosi, da li izaziva slabije ili jače simptome i koliko je njegovo djelovanje povezano sa starosnom strukturom pacijenata, da li zaobilazi prirodno ili vakcinama stečeni imunitet?", kaže Marjanović.

Poručuje da za davanje odgovora na ova pitanja treba proći vremena, te je neophodno da se izbjegne bilo kakav senzacionalizam.

"Da bi se odgovorilo na ova pitanja znanstvenici, oni koji izbjegavaju špekulacije, trebaju vremena i to ne zbog stepena razvoja ili „nemoći“ nauke, nego isključivo zbog same prirode djelovanja virusa i vremena neophodnog za ozbiljnije znanstvene studije. Stoga treba izbjegavati bilo kakav senzacionalizam, u kojem god pravcu on išao", rekao je on.

"Koliko je pojava ovog soja znanstvenike „iznenadila“ pokazuje i ovaj intervju (jedan od rijetkih koji dajem o koroni u posljednjih pola godina) koji je realiziran prvog dana novembra (01.11.2021) i u kojem sam nagovijestio ovakve epizode. Nisam otkrio nikakvu toplu vodu, niti sam nekim nadnaravnim mogućnostima predvidio budućnost. Naprotiv – samo sam dao znanstvenu predikciju koju bi svaki genetičar, na osnovu dostupnih informacija i iskustva, dao na postavljeno pitanje. No rekao sam i sljedeće: nije vrijeme za paniku, ovo nam nije nepoznat fenomen, i dalje se na isti način možemo štititi od ovog virusa, znanost je spremna i za ovaj izazov. Ona pruža činjenice i podatke na osnovu kojih odgovorne institucije trebaju da donose odgovorne odluke. Tako svako radi svoj posao, ili bi, bar, trebalo tako da bude", rekao je profesor Marjanović.

Za sve one koji su ovih dana tragom svoga posla zvali, a kojima sam rekao da, za znanstvenike, nema tu ničega pretjerano...

Objavljuje Prof dr. Damir MarjanovićPonedjeljak, 29. studenoga 2021.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...