U JUNU JE NAPUSTIO SDA: Mirza Čelik svoju političku karijeru nastavlja u...

Nagađalo se da će angažman nastaviti u NiP-u.

  • Politika

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 3

Mirza Čelik svoju političku karijeru će nastaviti u Demokratskoj fronti, saznaje Hayat.ba.

Čelik je ranije bio funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA), bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Kako bi potvrdili ovu informaciju pozvali smo Čelika, ali na naše pozive nije odgovarao.

Mirza Čelik iz SDA je istupio u junu tekuće godine, nakon čega se nagađalo da će angažman nastaviti u NiP-u.

Mirza Čelik je rođen 1975. godine u Sarajevu gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Prema dostupnim informacijama, diplomirao je i magistrirao u oblasti menadžmenta i poslovne ekonomije, a doktorsku disertaciju odbranio 2018. godine na Fakultetu za javnu upravu. Također, suvlasnik je jednog univerziteta u Brčkom.

Političku karijeru počinje u ratu. Čelik se učlanio u Stranku demokratske akcije (SDA) 1993. godine, a 17 godina kasnije postaje član Izvršnog odbora lokalne organizacije SDA Ilidža.

Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo, stranka mu je pomogla da 2011. godine uđe u Skupštinu Javnog kantonalnog preduzeća “Toplane” u Sarajevu i postane njen predsjednik. Isti dan kada mu je istekao mandat u “Toplanama” početkom 2013. godine Čelik postaje predsjednik skupštine drugog javnog preduzeća – KJKP “Tržnice-pijace” Sarajevo. Ovu funkciju je vršio do sredine 2015. godine.

Čelik je nakon općih izbora 2014. godine izabran u Skupštinu Kantona Sarajevo, a isti uspjeh ponovio je i četiri godine kasnije. U februaru 2020. godine izabran je za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela. Ostavku je podnio u novembru 2020. godine tokom procesa ponovne promjene vlasti u ovom kantnu.

Prije nego je ušao u Kantonalnu skupštinu, Čelik je sa ocem Rasimom vodio porodični biznis. Od sredine 1997. do 2014. Mirza Čelik je radio kao direktor u porodičnom građevinskom preduzeću “Telefongradnja” iz Hadžića. U isto vrijeme razvijao je i vlastitu firmu TG GROUP Hadžići koju je procijenio na 50.000 KM.

Čelik posjeduje tri stana na Ilidži od kojih jedan dijeli sa suprugom Indirom koja je zaposlena kao direktorica u TG GROUP, informacije su koje je ranije objavio CIN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...