AUSTRIJSKI "DER STANDARD" O VARHELYIJU: "Očigledno da djelovanje koordinira s Dodikom"

Novinarka Der Standarda je naglasila da je Republici Srpskoj novac prijeko potreban, a kao pokazatelj toga je navela da se ranije zadužila na Bečkoj i Londonskoj berzi emitovanjem obveznica. U Bečkoj berzi nisu mogli odgovoriti na pitanje da li će Bosna i Hercegovina biti odgovorna ako Republika Srpska ne bude mogla plaćati dug.

  • Mini market

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 1

Novinarka austrijskog lista Der Standard Adelheid Wolfl je obrazložila zašto je sporna uloga evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u Bosni i Hercegovini. Posebno je kritikovala Milorada Dodika.

Napomenula je da su pojedine stranke zatražile da se utvrdi da li je Varhelyi zaista netransparentno postigao dogovor s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kojeg je opisala kao "ekstremnog desničara". Predstavila ga je kao političara koji želi "uništiti Bosnu i Hercegovinu".

Bečki list kontinuirano prati dešavanja u BiH 

"SNSD, pod Dodikovim vodstvom, od oktobra ove godine prijeti povlačenjem Republike Srpske iz državnih institucija. Međutim, on se dugo zalaže za otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, što je ratni cilj iz 90-ih. U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) je usvojen zakon kojim se entitet povlači iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine", ukazala je Wolfl.

Podsjetila je da je za pojedine medije u Bosni i Hercegovini Varhelyijevo ponašanje pokazatelj da dio, kako je navela, međunarodne zajednice prikriveno podržava Dodikove secesionističke namjere.

"Posebno se sa sumnjom gleda na ulogu Mađarske u regiji", dodaje.

Ukazala je da se mađarska diplomatija u Bosni i Hercegovini doživljavala kao jednostranom.

Također je napomenula da bi Evropska komisija mogla Republici Srpskoj odobriti grantove od 642,8 miliona eura, ali da postoje oni koji se protive tome. Među onima koji se protive jeste i europarlamentarka nizozemske stranke Zelena ljevica Tineke Strik. Kao razlog zašto misli da je to neprihvatljivo Strik je istakla Dodikove secesionističke planove.

Novinarka Der Standarda je naglasila da je Republici Srpskoj novac prijeko potreban, a kao pokazatelj toga je navela da se ranije zadužila na Bečkoj i Londonskoj berzi emitovanjem obveznica. U Bečkoj berzi nisu mogli odgovoriti na pitanje da li će Bosna i Hercegovina biti odgovorna ako Republika Srpska ne bude mogla plaćati dug.

"Koordinacija Dodika i Varhelyija"

U nastavku je problematizirala Varhelyijevo djelovanje u Bosni i Hercegovini.

"Varhelyijeva posvećenost Dodiku nije problem samo zbog novčanih injekcija. Očigledno je da s Dodikom koordinira svoje djelovanje", potcrtala je.

Pozivajući se na dokumente, navela je da su evropski komesar za proširenje i Dodik dogovorili do kada se treba održati sjednica NSRS na kojoj će se razmatrati prijenos nadležnosti sa državne na entitetsku vlast.

Wolfl je ocijenila da Varhelyi želi promijeniti zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina, i to onako kako Dodiku odgovara. Primijetila je da je ovaj zvaničnik EU, koji je član vladajuće izrazito desničarske stranke u Mađarskoj Fidesz, jasno za političku krizu okrivio bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je nametnuo spomenuti zakon.

"Nacionalisti negiraju ili minimiziraju ratne zločine. Međutim, otkako je ovaj zakon na snazi poricanja i veličanja ratnih zločinaca su rjeđa",  dodaje.

Novinarka Der Standarda Adelheid Wolfl je ukazala da "populistička Vlada Mađarske na Zapadnom Balkanu jasno podržava nacionaliste". U prilog ovoj konstataciji je istakla to da je Mađarska najavila da neće podržati da EU sankcioniše Dodika, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...