NE SMETA MU ŠTO JE SA DODIKOM NEGIRAO DRŽAVU BiH : Varhelji se sastao s Mandićem i poručio da su vrata EU otvorena za Crnu Goru

On je danas saopštio kako su vrata Evropske unije (EU) široko otvorena za Crnu Goru te da u Crnoj Gori vidi koaliciju “koja stvara rezultate, te većinu koja je stabilna i od povjerenja”.

  • Regija

  • 27. Feb. 2024  

  • 2

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas je boravio u Crnoj Gori i sastao se sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem koji je prije toga ugostio Milorada Dodika, predsjednika Rs. Mandić je u izjavi za medije nakon sastanka sa Dodikom negirao državnost BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet jer je rekao da "Crna Gora poštuje Rs koja je sa Federacijom BiH stvorila BiH". Dodik je Mandiću danas dostavio i prijedlog sporazuma o specijalnim vezama kao što Rs ima sa Srbijom.

No, takve izjave čelnika institucija jedne zemlje koja pretenduje na članstvo u EU o drugoj nezavisnoj državi Varheljiju očito ne smeta.

On je danas saopštio kako su vrata Evropske unije (EU) široko otvorena za Crnu Goru te da u Crnoj Gori vidi koaliciju “koja stvara rezultate, te većinu koja je stabilna i od povjerenja”.

“Odjek je već tu. Sa novom Vladom, sa novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Briselu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna da ostvari rezultate”, rekao je Varhelji za TVCG.

Smatra da je bilo ključno što su se već donijele najteže odluke od strane parlamenta i vlade po pitanju vladavine prava.

“Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi da pređe u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu, fale neka imenovanja, neki zakoni… I postoji potreba da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije”, dodao je evropski komesar.

“Sve što to može ugroziti, također bi usporilo šanse Crne Gore da se ubrzano kreće do sljedeće faze pregovora na ljeto. Crna Gora treba biti ujedinjena u potrebi da bude sljedeća članica EU”, istakao je Varhelji.

Na pitanje o datumima kada je u pitanju proširenje, Varhelji je rekao:

“Proces pristupanja zasnovan je na zaslugama i pitanje je kada može Crna Gora postati članica. Može to biti 2027, 2028, 2030. godina. Pitanje je kada Crna Gora može da ispuni sve uslove, mi ćemo pomoći Crnoj Gori, sada vidimo da se stvari mogu završiti.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...