MILIJARDER ELON MUSK NA UDARU KINE: SpaceX odbacio navode da njihovi sateliti zauzimaju previše prostora u svemiru...

”Nikoga nismo spriječili da radi bilo šta“, naglasio je Musk.

  • HiTec

  • 30. Dec. 2021  30. Dec. 2021

  • 1

Elon Musk, osnivač proizvođača automobila Tesla i kompanije za istraživanje svemira SpaceX, odbacio je navode da sateliti Starlink zauzimaju previše prostora u svemiru, prenosi Anadolu Agency (AA).

Musk se u razgovoru za ”Financial Times“ osvrnuo na kritike upućene na račun projekta Starlink, navodeći kako u svemiru ima mjesta za milijarde satelita. Istakao je kako je svemir iznimno velik, a sateliti veoma mali.

”Nikoga nismo spriječili da radi bilo šta“, naglasio je Musk.

Kina je, uz navode da sateliti lansirani u okviru projekta Starlink predstavljaju opasnost za svemirsku stanicu, Uredu za svemirske poslove Ujedinjenih nacija (UNOOSA) uputila žalbu na Muska.

Kina je u dokumentu navela kako su morali koristiti određene mjere kako bi spriječili da sateliti, koje je SpaceX u okviru projekta Starlink lansirao u julu i oktobru ove godine, udare u svemirsku stanicu.

Pozvala je i Sjedinjene Američke Države (SAD) na zaštitu svemirske stanice od satelita koje lansira SpaceX.

Muskova kompanija planira satelitima Starlink oformiti mrežu od 12.000 satelita. Projekt bi trebao biti dovršen 2027. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...