Zdravlje
NUTRICIONISTI SAVJETUJU: Ovo je najzdravija sorta jabuka, preporučuju da pojedete barem jednu dnevno…
27. Apr. 20240
Ako se pitate kako zadržati karamel na jabuci, obavezno dobro operite i osušite voće. Dobra ideja je i staviti jabuke na neko vrijeme u frižider jer će se na hladnim jabukama karamel bolje zadržati.
Gastro
01. Jan. 2022 01. Jan. 2022
0
Jesen je, a pijace su pune zrelih jabuka. Sa ovim voćem možete pripremiti razne poslastice, poput nadaleko poznate jabukovače ili lijene pite, ali i tufahija.
Ovog puta nudimo vam posve drugačiji recept – karamelizirane jabuke. Desert je idealan za porodična druženja i kao jesenska poslastica nakon bogatog ručka.
Ako se pitate kako zadržati karamel na jabuci, obavezno dobro operite i osušite voće. Dobra ideja je i staviti jabuke na neko vrijeme u frižider jer će se na hladnim jabukama karamel bolje zadržati.
Potrebni sastojci: 8 manjih jabuka, 8 drvenih štapića (ukrasnih ili od sladoleda), 400 grama mekanih karamel bombona, 2 kašike vode.
Postupak pripreme:
Jabuke stavite na drvene štapiće.
U zdjeli pomiješajte bombone i vodu. Kuhajte miješajući na srednje jakoj vatri dok se bombone ne otope i dok ne dobijete glatku smjesu.
Lagano nagnite zdjelu i svaku jabuku uronite do pola u karamelu (rotirajte kako bi se karamela primila na cijelu polovinu jabuke).
Nakon umakanja svaku jabuku možete, po želji, ukrasiti i nasjeckanim bombonima, orašastim plodovima ili komadićima čokolade.
Karamelizirane jabuke stavljajte na prethodno pripremljen papir za pečenje.
Ohladite ih 15 minuta u frižideru i spremne su za posluživanje.
Zdravlje
NUTRICIONISTI SAVJETUJU: Ovo je najzdravija sorta jabuka, preporučuju da pojedete barem jednu dnevno…
27. Apr. 20240
Ekonomija
NEVOLJE U SUSJEDSTVU: „Prvi put nakon puno godina, nećemo imati dovoljno domaće jabuke. A trećina uroda bit će…“
19. Avg. 20230
Ekonomija
SPAS U ZADNJI ČAS: Jabuke iz BiH umjesto u Rusiji, završit će u Saudijskoj Arabiji
08. Apr. 20230
Hronika
AUTOPUT BLOKIRAN: Prevrnuo se kamion pun jabuka
20. Dec. 20220
Politika
PROFESORICA IVANA STRADNER UPOZORAVA: „To je prijetnja regiji, a uskoro i europskoj sigurnosti….“
Prije 14 min0
Regija
SPIN DOKTOR SA ANDRIĆEVOG VENCA: Pogledajte kako se Aleksandar Vučić „junački borio“ protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici…
Prije 28 min0
Evropa
POBUNA NA ISTOKU EUROPE: Stotine hiljada ljudi na ulicama glavnog grada, građani poslali poruku vladi -"Ne, Rusiji..."
Prije 42 min0
Jeste li znali
"KRV I ČAST HRVATSKOG NARODA...": Krvavi zločini postali su svakodnevica, a zločinci se u Bosni i Hercegovini slave i danas…
Prije 54 min0
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
27. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
26. Apr. 20240
Gastro
JEFTINO, BRZO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
Prije 20h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.