MNOGI OD NAS PRAVE KOBNU GREŠKU: Šta se dogodi kada umjesto kod pravog doktora pomoć potražimo na Googleu...

Procjenjuje se kako čak 80 posto ljudi, ako osjete zdravstvene tegobe, prvo konsultiraju Google, a tek potom pravog ljekara. 

  • Društvo

  • 03. Jan. 2022  03. Jan. 2022

  • 0

Informirati se nije štetno, ali samoinicijativno uspostaviti dijagnozu je opasno, upozoravaju ljekari.

Ako u Google pretraživač ukucate naizgled bezazlen simptom, poput vrtoglavice, dobit ćete širok spektar potencijalnih dijagnoza – od problema sa sinusima do onih najozbiljnijih, poput moždanog i srčanog udara.

"Doktor" Google je posebno aktuelan od početka pandemije. Ukucavaju se simptomi, guglaju dijagnoze, na forumima razmjenuju iskustva i traže savjeti. 

Prema neslužbenim procjenama, čak 80 posto ljudi prvo pita Google, a tek onda se obrati ljekaru. Međutim, istraživanje provedeno u SAD-u kaže da je dijagnoza doktora Googlea u polovici slučajeva potpuno netačna.

Koronavirus je prvi na listi najtraženijih pojmova na internetu, a potom slijede krvni pritisak, holesterol i ostala stanja i bolesti.

Jedna od posljedica samodijagnostike za cyberhondere je i rezistencija na lijekove.

Konsultacija s doktorom Google je u redu, kažu ljekari, ali samo ako je idući korak odlazak u ljekarsku ordinaciju. U svim drugim slučajevima, oslanjanje na internet može donijeti samo problem. 

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...