ANALITIČARI O SANKCIJAMA: "Neće pogoditi političke elite iako su one personalizirane"

Indikativno je što one dolaze u ovom trenutku, prazničnom trenutku u RS-u.

  • Ekonomija

  • 05. Jan. 2022  05. Jan. 2022

  • 2

 SAD su danas uvele sankcije Miloradu Dodiku, kao i njegovom savjetniku Milanu Tegeltiji te zastupniku Mirsadu Kukiću. O sankcijama su govorili ekonomski analitičar Admir Čavalić i politički analitičar Željko Rajić. 

- Mislim da ni ove kao ni prethodne američke sankcije neće nanijeti veliku štetu Miloradu Dodiku. Za to je više razloga. Indikativno je što one dolaze u ovom trenutku, prazničnom trenutku u RS-u. Sankcije neće pogoditi političke elite iako su one personalizirane. One će pogoditi građane. Unijet će strah i zbunjenost, navodi Rajić,  piše Oslobođenje.

Ekonomske posljedice američkih sankcija ne treba potcjenjivati ni zanemarivati, ističe Čavalić. One mogu biti direktne i indirektne.

- Direktne su evidentne. Odnose se za boravak u SAD, poslovanje, otvaranje računa i slično. One su problematične za pravne subjekte. Značajnije nego sankcije pojedincu kao što je Milorad Dodik. Indirektne posljedice su bitnije kada govorimo o ekonomiji jer se povećava trošak propuštenih mogućnosti potencijalne suradnje sa drugim privrednim subjetkima, naročito onima iz SAD-a. Same sankcije nose značajan potencijal, rekao je Čavalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...