VANREDNO STANJE U KAZAHSTANU: Ruski vojni blok šalje trupe – „Zauzimaju sve, razbijaju, mlate vojnike i vuku ih gole po cesti...“

Predsjednik Kazahstana kazao je da "terorističke bande obučene izvan zemlje" zauzimaju zgrade, infrastrukturu i otimaju oružje.

  • Svijet

  • 06. Jan. 2022  06. Jan. 2022

  • 1

Predsjednik Kazahstana Kasim Žokart Tokajev objavio je u srijedu da je zatražio pomoć od vojnog bloka pod ruskim vodstvom zbog velikih protuvladinih protesta u zemlji koje je označio kao "terorističku prijetnju". Kako javlja RT, vojni blok prihvatio je poziv pa će poslati svoje "mirovne snage" na određeni period, sve dok se situacija u Kazahstanu ne stabilizira. Vijest je potvrdio i premijer Armenije Nikol Pašinjan.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavom svom teritoriju nakon protesta potaknutih rastom cijene autoplina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve stane na suzdržanost.

Tokajev je održao drugi govor u razmaku od nekoliko sati, dok zemlju potresaju najsnažniji protesti u više od deset godina, kojih je okidač bio porast cijena energenata.

Predsjednik Kazahstana kazao je da "terorističke bande obučene izvan zemlje" zauzimaju zgrade, infrastrukturu i otimaju oružje.

Tvrdi da su demonstranti preuzeli kontrolu nad aerodromom u najvećem gradu Almatyju (nekada Alma Ata) te nad pet aviona s tog aerodroma, uključujući i strane.

"To zapravo više nije prijetnja, to je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže da im hitno pomognem", rekao je Tokajev.

Osudio je "masovne napade na pripadnike snaga reda", optužujući "kriminalne elemente koji premlaćuju vojnike, vuku ih gole po ulici, napadaju žene i pljačkaju trgovine".

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a povrijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Tokajev je također smijenio čelnika obavještajne službe Karima Masimova, objavio je njegov ured.

Lokalni mediji javili su da su demonstranti ušli u predsjedničku rezidenciju i ured gradonačelnika najvećeg grada u zemlji i zapalili obje zgrade.

Te informacije nemoguće je provjeriti, kao i vijest da su podmetnuli požar na aeodromu Almaty, prenosi agencija AFP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...