BOSANSKOHERCEGOVAČKI DIV PLANIRA AKVIZICIJU KOMPANIJE IZ ZAPADNE EVROPE: Već sada imaju 300 miliona KM prihoda i oko 1.200 zaposlenih

"Što se tiče novih investicija trenutno smo u finalnoj fazi istraživanja za jedno novo ulaganje", kaže Ćorluka.

  • Ekonomija

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 2

Vlasnik Violete i Laste govorio je o planovima za 2022. godinu. Između ostalog kazao je kako planira akviziciju jedne proizvodne kompanije u Zapadnoj Evropi. Nije naveo o kojoj kompaniji se radi ali ovo pokazuje da hercegovački poduzetnik Petar Ćorluka ima globalne ambicije.

"Grupacija Violeta do sad se bavila proizvodnjom higijenskih potrepština, tekućeg programa i distribucijom poznatih svjetskih brendova. Kao i prethodnih godina, nastavljamo istraživati tržište i ulagati u razvoj novih proizvoda te unaprijediti postojeći asortiman. Također, finaliziramo ulaganje u prehrambenu industriju u Čapljini. Tvornica Lasta već je krenula s radom, proizvodnja je u tijeku. Zahtjevi su visoki i sve mora biti spremno kako bi izašlo na tržište početkom 2022. godine", kazao je Petar Ćorluka za Business magazine.

Svi Lasta proizvodi će biti finalni kad se potvrdi visoki standard kvalitete koji Violeta već ima, najavio je.

"U ovoj situaciji smo vidjeli da je domaća proizvodnja hrane jako bitna te nam je cilj zadovoljiti domaće tržište svojom cjelokupnom ponudom. Osim ulaganja u proizvodnju hrane, u pripremi su i neke druge investicije u proizvodnju koje bi ojačale našu konkurentnost na tržištu. Također, u pregovorima smo oko akvizicije jedne proizvodne firme u zapadnoj Europi", kazao je Petar Ćorluka.

Ulaganje vrijedno 20 miliona eura

Podsjetimo, ranije prošle godine Ćorluka je najavio novu investiciju upravo u proizvodnju. Tada je kazao da je riječ o ulaganju vrijednom oko 20 miliona eura.

"Što se tiče novih investicija trenutno smo u finalnoj fazi istraživanja za jedno novo ulaganje. Tačnije, radi se o srodnoj djelatnosti, također proizvodnji. Vrijednost investicije je oko 20 miliona eura i u ovom trenutku je to sve što možemo reći, uskoro će se znati i više o tome", kazao je Ćorluka ranije.

Inače, Violeta grupa u prošloj godini je ostvarila prihod iznad 300 miliona maraka, broji oko 1.200 zaposlenih, a preko 50 posto ukupne proizvodnje proizvoda prodaje van tržišta Bosne i Hercegovine.

Niz akvizicija

Ćorluka je proteklih godina realizovao niz investicija a među njima su kupovina hotela Hrvatska u Baškoj vodi, kupovina hotela u Grudama na čijem mjestu se planira gradnja shopping centra s hotelom te preuzimanje čapljinske Laste čije pogone je Violeta oživjela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...