NAMJERAVA LI ČOVIĆEV MINISTAR BLOKIRATI ODRŽAVANJE IZBORA: Evo šta kažu iz Ministarstva finansija BiH

Obaveza je Ministarstva da upozori na aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom, tvrde iz MFTBiH.

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 2

Proteklih dana u javnosti su se pojavile tvrdnje kako je Ministarstvo finansija i trezora BiH, na čijem je čelu kadar HDZ-a Vjekoslav Bevanda, odbilo da odobri novac Centralnoj izbornoj komisiji za pripremu ovogodišnjih općih izbora.

S tim u vezi iz ovog ministarstva su potvrdili kako su iz CIK-a dobili dokument sa operativnim planom troškova za prvi kvartal ove godine, te da su dostavili svoje mišljenje na ovaj plan. Tvrde kako tim mišljenjem ne može biti spriječeno finansiranje općih izbora.

"Prema navodima u dopisu CIK-a uočene su određene nelogičnosti i nezakonitosti u planu rashoda za prvo tromjesečje ove godine na što je Ministarstvo finansija i trezora BiH skrenulo pažnju i tražilo od ove institucije da izmijeni operativni plan kako bi ispoštovali zakon i važeće podzakonske akate koji regulišu ovu oblast. Medijski izvještaji u kojima se navodi kako Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Bevandom spriječava finansiranje pa i održavanje općih izbora daleko su od realnosti što potvrđuje i član 11. Zakona o finaniranju institucija BiH", piše Oslobođenje.

U tom članu, stav (5), piše:

„U toku trajanja privremenog finansiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode iz stava (2) ovog člana ne mogu biti veći od zbira prihoda koji u toku trajanja privremenog finansiranja budu prikupljeni od indirektnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava. Rashodi po ovom osnovu odobravaju se u skladu sa odredbama člana 17. ovog zakona kojima je propisano korištenje tekuće rezerve“, piše u saopćenju MInistarstva finansija.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da su CIK, kao i sve druge institucije, dužne ispoštovati važeće instrukcije u planiranju svojih rashoda u vrijeme privremenog finansiranja, te da je obaveza Ministarstva finansija i trezora BiH da svojim mišljenjem upozori na sve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...