WASHINGTON POZVAO PEKING DA UPOTRIJEBI SVOJ UTICA NA MOSKVU: Ako bude sukoba to neće biti dobro ni za Kinu

"Nastavljamo vrlo snažne i jasne razgovore sa našim njemačkim saveznicima i hoću da budem jasna sa vama danas, ako Rusija zauzme Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok dva neće ići dalje", rekla je Nuland novinarima.

  • Svijet

  • 27. Jan. 2022  27. Jan. 2022

  • 0

Kina, koja je javno dala podršku "razumnoj zabrinutosti" Moskve, treba da upotrebi svoj "uticaj" na Rusiju da je odvrati od napada Ukrajine, rekla je danas zvaničnica State Departmenta Victorija Nuland.

„Pozivamo Peking da upotrijebi svoj uticaj na Moskvu da je natjera na diplomatiju, jer ako ima sukoba u Ukrajini to nije dobro ni za Kinu“, rekla je zamjenica državnog sekretara SAD Nuland novinarima.

Ona je dodala da bi tako nešto imalo veliki uticaj na svjetsku ekonomiju i na energetski sektor.

Državni sekretar SAD Antony Blinken je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem. SAD su također uvjerene da sporni gasovod Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku neće biti pušten u rad ako Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Nastavljamo vrlo snažne i jasne razgovore sa našim njemačkim saveznicima i hoću da budem jasna sa vama danas, ako Rusija zauzme Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok dva neće ići dalje", rekla je Nuland novinarima.

Na osnovu kompromisa postignutog prošlog ljeta sa Washingtonom oko gasovoda, koji Amerikanci nisu htjeli ali koji je završen, Berlin je naveo da će budućnost tog gasovoda biti na stolu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. Ali njemačka vlada nije išla toliko daleko da jasno potvrdi da gasovod neće biti pušten u rad.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...