BOŽO LJUBIĆ POZIVA NA OPREZ: "Bošnjačka politika je procijenila kako je ovo povoljan trenutak za pretvaranje BiH u nacionalnu državu Bošnjaka!" 

"Dugoročni strateški cilj bošnjačke politike, još iz predratnog vremena, je unitarizacija BiH s političkom i institucionalnom dominacijom većine", kazao je Božo Ljubić.

  • Mini market

  • 31. Jan. 2022  31. Jan. 2022

  • 0

Predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor, Božo Ljubić, u intervjuu za mostarski portal "Dnevnik.ba" kazao je da je "bošnjačka politička, intelektualna, duhovna i medijska scena pogrešno procijenila da je sada pogodan trenutak za realizaciju strateških ciljeva, prisutnih još iz vremena osamostaljenja Bosne i Hercegovine, a to je uspostava Bosne i Hercegovine kao unitarne tzv. građanske države, de facto bošnjačke nacionalne države". 

"Ovoj pogrešnoj procjeni su na ruku išle i neke odluke i postupci predstavnika međunarodne zajednice zadnjih dvadesetak godina ili pak bošnjačko pogrešno čitanje ovih postupaka. Otuda i razočarenje ovih krugova stajalištima nekih međunarodnih predstavnika uključenih u razgovore oko promjena Izbornog zakona (napadi na Palmera, EU itd.). Konstitutivnost naroda izrijekom je sadržana u samoj preambuli Ustava BiH i operacionalizirana kroz Izborni zakon (prije njegovih nametnutih izmjena), strukturu Predsjedništva i Vijeća ministara BiH…, i nepremostiva je brana ovom strateškom cilju bošnjačke politike", kazao je Lubić.

Ljubić smatra da je kratkoročni cilj bošnjačke politike zadržati pravo biranja pripadnika hrvatskog naroda lojalnih bošnjačkoj politici da bi mogli samostalno odlučivati o finansijskim i investicijskim tokovima. 

"Degradiranje Doma naroda FBiH na razinu Vijeća naroda u Republici Srpskoj, negiranje konstitutivnosti naroda, što u zadnje vrijeme unisono zastupaju bošnjačka politička desnica i takozvana građanska ljevica. Dakle, cilj je u prvoj fazi unitarizacije BiH, pretvaranje Federacije u de facto bošnjački entitet. Brana tome je presuda Ustavnog suda u 'predmetu Ljubić' i jasno zašto je bošnjačka politika pokušava ignorirati i opstruirati. Provedba ove Presude se ne uklapa niti u dugoročni strateški cilj bošnjačke politike, još iz predratnog vremena, a to je unitarizacija BiH s političkom i institucionalnom dominacijom većine", kazao je Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...