ČOVIĆEV NOVINAR IMA "RJEŠENJE": "Izbore treba prolongirati za šest mjeseci, promijeniti CIK i nastaviti pregovore o Izbornom zakonu!" 

"Trenutačno stanje u BiH takvo je da nikome ne ide u prilog i u ozbiljnoj su zabludi oni, a ima i takvih u Sarajevu, koji se naslađuju nad propašću neumskih pregovora", piše Jozo Pavković, novinar blizak HDZ-u.

  • Mini market

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 3

Glavni i odgovorni urednik mostarske redakcije "Večernjeg lista" Jozo Pavković, inače jako blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću, piše kako se izbori u oktobru ove godine mogu održati, ali se rezultati ne mogu provesti “jer je Izborni zakon neustavan”. Zato bi bilo najrazumnije odgoditi izbore za pola godine ili godinu, promijeniti neustavno izborno povjerenstvo (SIP) i nastaviti pregovore. 

Pavković piše kako pregovori o izbornoj reformi u Neumu nisu službeno propali, ali nisu ni uspjeli, te kako se čini da su bošnjački i hrvatski pregovarači bili nikad bliže rješenju o reformi koja je godinama na stolu.Pavković smatra da su neumski pregovori došli su prekasno i da su trajali prekratko. Iako su svi sudionici najavili da će pregovore nastaviti u Sarajevu, malo je vjerojatno da će oni donijeti dogovor o izbornoj reformi. U svom stranačkom i nacionalnom okružju, podržani medijskim spinovima i provokacijama, pregovarači će se prije vratiti na svoje početne pozicije nego što će napraviti odlučujući korak ka kompromisu. Nažalost, to je realnost politike u BiH, piše Pavković i napominje kako nije teško zamisliti kako će se takva događanja na političkoj i medijskoj pozornici odraziti na međunacionalne odnose u BiH. 

"Nada da bi se u svjetlu pregovora o izbornoj reformi moglo obnoviti hrvatsko-bošnjačko savezništvo sada zvuči utopijski. Posvađani Bošnjaci i Hrvati teško će i do nekog održivog dogovora sa Srbima, a u toj priči i oni koji se kunu u građane kao nadnacionalnu kategoriju društva, bit će gubitnici. Trenutačno stanje u BiH takvo je da nikome ne ide u prilog i u ozbiljnoj su zabludi oni, a ima i takvih u Sarajevu, koji se naslađuju nad propašću neumskih pregovora. To su one tzv. građanske, a zapravo radikalno nacionalističke stranke koje su odbile uopće sudjelovati u pregovorima i time pokazale koliko im je stalo do normaliziranja stanja u državi koju navodno toliko vole.Ne dogodi li se neko čudo idućih dana, BiH slijedi teško i neizvjesno razdoblje. Unatoč svemu, izbori u oktobru zaista se mogu održati, ali se rezultati ne mogu provesti. Jer Izborni zakon je neustavan. Zato bi bilo najrazumnije odgoditi izbore za pola godine ili godinu, promijeniti neustavno izborno povjerenstvo (SIP) i nastaviti pregovore. Sad bar znamo u kojim uvjetima treba okupljati pregovarače. Dugotrajna izolacija od vanjskog svijeta na njih djeluje ljekovito. Lijek je ovoga puta za tako teškog pacijenta, nažalost, stigao prekasno i u nedovoljnim količinama. Zato će se BiH i dalje na životu održavati tek na respiratoru", zaključuje Pavković. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...