ČOVIĆEVI JURIŠNICI NAPALI BIVŠEG PREDSJEDNIKA HRVATSKE: "Mesić spašava BiH na isti način kao Milošević Jugoslaviju!" 

Posljednji predsjedavajući Predsjedništva SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji se usporotivio Miloševićevoj politici unitarizacije višenacionalne jugoslovenske federacije, vjeruje da se upravo tom politikom temeljenom na građanskom načelu “jedan čovjek-jedan glas” može spasiti višenacionalna Bosna i Hercegovina, piše prohadezovski portal iz Mostara "HMS". 

  • Politika

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 8

Očito za račun svojih sarajevskih sponzora, piše HMS, Mesić je odlučio sačiniti dokument “Apel za spas BiH”, kojeg će podržati dvojica bivših članova Predsjedništva SFRJ, također, nekadašnji protivnici Miloševićeve politike, Bogić Bogićević iz BiH i Vasil Tupurkovski iz Makedonije. 

Pozivajući se na pisanje hrvatskog lista Nacional, "HMS" piše kako načelno, Bogićević, Mesić i Tupurkovski u svom Apelu zagovaraju posve suprotno rješenje za BiH od etničkih koncepata Republike Srpske i HDZ-a BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba. 

HMS / Screenshot

"Za razliku od takvih politika, koje u nacionalno podijeljenoj zemlji nastoje dodatno osnažiti etnički na račun građanskog načina odlučivanja, inicijatori i autori “Apela za spas BiH” uvjereni su da je “jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu građanska država”, piše Nacional. 

"HMS" cinično konstartira da bi Mesić tako s bivšim drugovima iz Predsjedništva SFRJ Bosnu i Hercegovinu spašavao Miloševićevim građanskim konceptom kojim je srušena bivša država. U politologiji nije poznat primjer da je nametanjem građanskog modela spašena neka višenacionalna zemlja, ali zato postoji bezbroj primjera da je građanski koncept siguran recept za uništenje višenacionalnih država. No, Mesića, politološka znanost ne zanima, već jedino koliko su sponzori spremni platiti za njegove usluge podrivanja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, piše mostarski portal pod kontrolom Čovićevog HDZ-a. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...