STIPE MESIĆ DOBIO VAŽNO PRIZNANJE ZA MIR, ODRŽAO DIRLJIV GOVOR: "Ratovi nemaju pobjednika"

"Budućim generacijama moramo ostaviti svijet koji će biti bolji od ovoga kakav je danas, odbaciti sve ono loše, kako iz prošlosti, tako i iz sadašnjosti. Drugim riječima: svijet saradnje, razvoja, mira i stabilnosti”, poručio je Mesić.

  • Regija

  • 17. Feb. 2024  

  • 0

Podignimo uzbunu, svjetsku uzbunu i upozorimo javno, jasno i glasno kako je krajnji trenutak da se zaustave ratne akcije što se rasplamsavaju kao ljetni požari”, poručio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u svom govoru tokom svečane ceremonije u Manili na Filipinima na kojoj mu je dodijeljena SinoPhil nagrada za mir.

Mesić, kojemu je u petak, 16. februara dodijeljeno priznanje Zaklade Sino Phil Asia, dok je za subotu predviđeno njegovo proglašavanje počasnim članom Viteškog reda Jose Rozal, kazao je kako je povijest pokazala stotinu puta da ratovi nemaju pobjednika, a mir nema gubitnika.

“Zato vjerujem da svi vi ovdje sa mnom dijelite poruku da treba jačati one sile koje su za mir. Budućim generacijama moramo ostaviti svijet koji će biti bolji od ovoga kakav je danas, odbaciti sve ono loše, kako iz prošlosti, tako i iz sadašnjosti. Drugim riječima: svijet saradnje, razvoja, mira i stabilnosti”, poručio je Mesić.

Viteški red čijim je počasnim članom proglašen bivši hrvatski predsjednik osnovan je u čast filipinskog narodnog heroja Josea Rizala.

Osim Mesića, među lauretima Zaklade Sino Phil Asia su i dr. Bernice King, američka odvjetnica i najmlađa kći Martina Luthera Kinga, profesor Timothy Russell Bedding sa Sveučilišta u Sydneyu, bivši zamjenik guvernera Nevade Brian Krolicki, Dame Tessy Antony-de Nassau, bivša princeza od Luksemburga, danas poznata zagovornica obrazovanja, dr. Robert Gordon Ross McInally, trenutni predsjednik Rotary Internationala, G. Aljay Villena, filipinska stolnoteniska zvijezda, dr. Mário Alberto De Brito Lima Évora, predsjednik Saveza kardiologa Macaua i drugi svjetski uglednici iz različitih društvenih polja.

“U današnjem uzburkanom svijetu, kad se odnosi političkih snaga mijenjaju, polovi pomiču, traži se puno više mudrosti, opreza i permanentne gradnje mostova kako bismo očuvali Globalni svijet i izbjegli Apokalipsu koja nam je pred vratima. Ako znamo da su nacije, narodi, religije povijesne kategorije, ostaju samo ljudi, koji se dijele prema temperamentu, karakteru i lokalnom mentalitetu, onda je riječ prijatelj – iskren i odani, tako veliko blago koje moramo njegovati“, poručio je Mesić i zahvalio predsjedniku Uprave Zaklade Sir Billyju C. Chanu te čestitao Zakladi na njezinu promoviranju svjetskog mira.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...