PUKLA BRUKA: Obračun dva HDZ-a u Srednjoj Bosni - "Pogazili su biračku volju Hrvata…"

Profesionalizirano je mjesto osobe kojoj je po novom Poslovniku jedina obveza zakazati sjednicu jednom u mjesec dana i za to će dobiti mjesečnu plaću.

  • Mini market

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 1

Javnost u Busovači još uvijek se ne može oporaviti od “šokantnog sporazuma” HDZ-a BiH i SDA, na temelju kojeg je zbog jedna obične plaće žrtvovana ne samo institucija, nego očigledno se prešutno prihvatila i izmjena poslovnika, a i dala saglasnost za kredit u Domu zdravlja Busovača.

Ovom prigodom oglasio se i općinski odbor HDZ-a 1990 Busovača koji je nikad oštrije osudio ponašanje OO HDZ-a BiH Busovača. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Političko stanje u Busovači je proteklih nekoliko dana, nažalost, ponovno u žiži medijskih natpisa. OO HDZ 1990 Busovača je upozoravao na trampu koja je dogovorena između OO HDZ BiH Busovača s jedne strane i OO SDA, SDP i DF Busovača s druge strane. Upozorili smo na neodgovorno ponašanje OO HDZ BiH Busovača koji je spreman za jednu plaću „prodati“ javnu ustanovu. Međutim, nismo mogli ni pretpostaviti kako će se za jednu plaću pored te ustanove prodati i sav politički utjecaj Hrvata u Općinskom vijeću i tako pogaziti sve ono što se stanovnicima Busovače obećavalo kroz predizborni program. Pobrojat ćemo nekoliko stvari kojima je OO HDZ BiH Busovača pokazao kako nije dosljedan svojim stavovima, svojim predizbornim obećanjima niti svom statusu „stožerne hrvatske stranke“ kojim se često voli pohvaliti.

Zanimljivo je kako je OO HDZ BiH Busovača vješto pokušao skriti svoj koalicijski sporazum sa OO SDA Busovača koji je potpisan još 8. prosinca prošle godine. Svjedoci smo kako upravo ovaj OO HDZ BiH putem društvenih mreža gotovo svakodnevno „bombardira“ korisnike raznoraznim važnim i nevažnim informacijama, a zaboravili su se pohvaliti postignutim sporazumom sa istim onim OO SDA s kojim su se znali mjesecima dopisivati preko medija u vidu svakojakih reagiranja. Očigledno je, dakle, kako se i sam OO HDZ BiH Busovača srami svog koalicijskog sporazuma, jer da se ne srami ovakvog poteza davno bismo svi mi putem društvenih mreža bili obaviješteni o velikom uspjehu „stožerne“ nam stranke. Međutim, za jednu plaću nije problem pogaziti ponos, stavove i predizborna obećanja pogotovo ako se to vješto sakrije, što bi se u narodu reklo, „kao zmija noge“.

Iz koalicijskog sporazuma, koji smo mogli vidjeti u medijima, jasno je vidljivo kako su predstavnici OO HDZ BiH Busovača odustali od JU Centar za socijalni rad i prepustili je na upravljanje svom koalicijskom partneru SDA. Ako se prisjetimo prethodnog dokumenta u kojemu OO SDA, DF i SDP predlažu ovu izmjenu, svima je jasno da je JU Centar za socijalni rad „žrtvovan“ kako  bi se profesionaliziralo mjesto predsjedatelja OV Busovača, odnosno kako bi predsjedatelj OV Busovača u narednih nepune 3 godine primao jako unosnu plaću.

Koliko je OO HDZ BiH Busovača dosljedan u svojim stavovima govori i jednoglasno dizanje ruke na posljednjoj sjednici OV na kojoj su odobrili podizanje kredita JU Dom zdravlja Busovača. Ovo samo po sebi ne bi bilo problematično da svi nismo bili svjedoci javne trakavice oko JU DZ Busovača. Ova Ustanova već godinama traži suglasnost za spomenuti kredit, međutim OO HDZ BiH Busovača do sada nije htio podići ruku. Pravdali su to smanjenjem broja uposlenih Hrvata u ovoj Ustanovi te odbijanjem upošljavanja Hrvata na mjesto pravnika i ekonomiste u JU DZ Busovača. Tek je sada jasno kako je to samo bila farsa, jer do danas se ništa od ovih problema nije riješilo, a OO HDZ BiH Busovača je odlučio podržati podizanje kredita. Zašto? Vjerojatno i ova podrška podizanju kredita ulazi u paket aranžman za profesionalizaciju plaće predsjedatelja OV.

I za kraj ono najgore. Na sjednici održanoj 21.12.2021. godine usvojene su izmjene i dopune Poslovnika o radu OV Busovača. Ne bi ovdje bilo ništa sporno da se ovom Odlukom nisu oduzela prava i zaštitni mehanizmi koje su Hrvati imali u OV-u. Zašto kod ove točke dnevnog reda nije prekinuta sjednica kao što je to bio slučaj kod imenovanja predsjednika OIP-a? Zar je to bilo važnije od ovog oduzimanja zaštitnih mehanizama predstavnicima Hrvata? Jasno nam je svima da je i ovo bila cijena koju trebaju platiti Hrvati Busovače kako bi predsjedatelj OV dobio status profesionalca i mjesečnu plaću. Novim Poslovnikom su ovlasti predsjedatelja OV svedene na minimum i sada je njegov najveći zadatak otvoriti sjednicu OV, pročitati Dnevni red, pitati tko je za, suzdržan i protiv te zaključiti sjednicu OV. Čak i ako to ne želi, ili ne može, naći će jedna trećina ostalih vijećnika osobu koja će to učiniti za njega, a predsjedatelj OV-a će na kraju mjeseca za sve to biti jako unosno nagrađen, jer je na posljednjoj sjednici OV njegovo radno mjesto profesionalizirano. Profesionalizirano je mjesto predsjedatelja OV koji nije u stanju odgovoriti na naš dopis u kojem smo tražili sastanak s njim. NE želi se predsjedatelj OV sastati sa predstavnicima stranke koja je zajedno s njegovom strankom dio HNS-a. Ne želi se sastati i razgovarati sa predstavnicima stranke koja je podržala kandidata za načelnika iz reda njegove političke stranke. Pa što je onda to što profesionalizirani predsjedatelj OV želi? Profesionalizirano je mjesto osobe kojoj je po novom Poslovniku jedina obveza zakazati sjednicu jednom u mjesec dana i za to će dobiti mjesečnu plaću.

I još jednom da ponovimo, kako bi se profesionaliziralo mjesto predsjedatelja Općinskog vijeća OO HDZ BiH Busovača je koaliciji SDA, DF i SDP ustupio upravljanje nad JU Centar za socijalni rad, odobrio kredit JU DZ Busovača te je dopustio da se usvoje izmjene Poslovnika o radu OV Busovača kojim su oduzete gotovo sve bitne ovlasti predsjedatelja i svi zaštitni mehanizmi koje su Hrvati imali u OV. Na kraju možemo samo reći kako nam je sada jasno o kome je Predsjednik FBiH govorio kada je na obljetnici brigade u Busovači rekao kako postoje „neki“ koji zbog sitnih interesa surađuju sa bošnjačkim strankama, poručili su iz Općinskog odbora HDZ-a 1990 Busovača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...