KĆERKA UBIJENOG NOVINARA IVE PUKANIĆA OGOLILA DUŠU: "Niti u jednoj osobi nisam pronašla to što sam imala u njemu"

“Serija fotografija se temelji na pogledima. Pogled mog oca prema mojoj majci, pogled moje majke prema mom ocu, a onda sam se ja našla negdje u sredini."

  • Regija

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 0

Mlada fotografkinja Sara Pukanić i kćerka novinara Ive Pukanića koji je ubijen u atentatu 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici predstavila je svoju drugu samostalnu izložbu “Tog su dana svi u kući bili sretni”, koja je otvorena do 4. marta, a zbog koje se, kako i sama kaže ‘ogolila’. Takav način umjetničkog stvaralaštva na nju djeluje terapeutski, a nada se da će slično djelovati i na druge.

U intervjuu za RTL.hr govorila je o svom umjetničkom stvaralaštvu, pokojnim roditeljima i odrastanju u samoći. “Mislim da me ta samoća i to što živim sama učinila u neku ruku sebičnom osobom”, kazala je dok je pojašnjavala kako je nakon sudbine njenih roditelja željela živjeti sama, iako ima očevu sestru, tetu koja je njen, na neki način, drugi roditelj, iako nikad nisu živjele zajedno.

“Sa izložbom sam se jako otvorila javnosti, dala sam puno sebe u fotografije, a to je malo tricky jer se to može iskoristiti u negativnom kontekstu – na što sam spremna, ali isto tako prenijela sam svoje osjećaje na fotografije i htjela bih da ljudi koji će gledati izložbu prime dio tih osjećaja i da ih to na neki način upotpuni”, rekla je Sara.

Izložbu je podijelila u tri ciklusa – “Jedna za dušu”“Roza” i “Oni i ja”, a svaki segment je direktno povezan s njezinom obitelji, kao i njom samom.

“Ciklus fotografija ‘Jedna za dušu’ radila sam s tetkom koji je prije godinu i pol dana preminuo. Radila sam ga posljednjih pola godine njegova života gdje zapravo nismo znali da će tako brzo preminuti. Išli smo na mjesta koja je on posebno volio i ja sam ga fotografirala u tim ambijentima. Htjela sam nekako produbiti odnos s njime, kao i ostaviti dar svojoj teti kada njega više neće biti. On je prva muška osoba koju sam se odlučila fotografirati jer sam dotad većinom fotografirala žene. Tu serija fotografija sam pretočila u foto knjigu koju sam priložila kao jednu od serija za prijemni ispit za Akademiju dramskih umjetnosti”, rekla je Sara.

Drugi ciklus “Roza” sastoji se od fotografija na rozoj pozadini, koja je ujedno i njezina najdraža boja. Tamo se mogu vidjeti fotografije njezinih roditelja, kreveta, cvijeća, škampa, mobitela, četkica, konaca za zube…, navodi RTL.

Treći ciklus fotografija “Oni i ja” možda je javnosti najzanimljiviji i najintimniji, jer se bavi rekreacijom obiteljskog albuma na način da oponaša uloge svog oca kao fotografkinja te majke kao model. Prije 14 godina ostala je bez oca, novinara i urednika Ive Pukanića, a četiri godine nakon njegove tragične smrti, preminula je i njezina majka Mirjana Jusup Pukanić. Prije nekoliko mjeseci preminuo je i njen djed.

“Serija fotografija se temelji na pogledima. Pogled mog oca prema mojoj majci, pogled moje majke prema mom ocu, a onda sam se ja našla negdje u sredini. Ustvari sam ja i model i fotograf u jednom. Jesam li u tim trenucima oboje osvijestila u sebi? Iskreno, mislim da mi je to bio cilj, a jesam li do toga došla, ni sama ne znam”, rekla je Sara kroz smiješak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...