EMRIĆ POJASNIO EUROPEJCU PLENKOVIĆU: "Izbori se ne održavaju 'po svaku cijenu' već u skladu s Izbornim zakonom"

To nije prijateljstvo već otvoreno miješanje u unutarnje stvari naše države, čime ne kriju pretenzije da dominantno utječu na sve političke procese kod nas, kaže Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH.

  • Politika

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 6

"Prvo, Andrej Plenković nije premijer Bosne i Hercegovine već susjedne države Hrvatske i stoga on ne treba da se bavi našim izborima, niti on može određivati kada će se održavati izbori kod nas“, kazao je Jasmin Emrić, NES-ov zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH za Patriju.

Podsjećamo, nakon što su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH odbili podržati amandman u Evropskom parlamentu (EP) kojim se poziva na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH, zvanični Zagreb nije imao dilema da, s druge strane, dovede u pitanje održavanje Općih izbora u našoj zemlji ukoliko se ne pristane na zahtjeve Dragana Čovića u pogledu izborne reforme.

"Ne ići na izbore pod svaku cijenu, koji bi onda mogli opet dovesti da se hrvatski narod osjeća loše, a država neće dobro funkcionirati", izjavio je premijer susjedne Republike Hrvatske Andrej Plenković.

„Izbori se ne održavaju 'po svaku cijenu' već u skladu s Izbornim zakonom BiH i premijer Hrvatske Plenković bi trebao biti legalista i poštovati našu državu koja funkcionira u skladu s demokratskim uređenjem i važećim zakonima“, ističe Emrić.

Dodaje da priča o nekom prijateljstvu Hrvatske spram BiH više ne stoji.

„Što se tiče prijateljstva o kojem priča u to smo se imali prilike nagledati i naslušati hrvatskih lidera Plenkovića i Milanovića. Plenkovića koji podržava isključivo politiku HDZ-a BiH, kojom nastoje po svaku cijenu da dominira stranački interes uokviren u legitimno predstavljanje i nametanje modela kojim se nastavlja daljnja diskriminacija građana BiH po etničkoj pripadnosti.

Milanovića, koji otvoreno druguje i podržava Milorada Dodika koji sa svojim sljedbenicima provodi secesionističku politiku podrivajući Ustav i pravni sistem naše države.

To nije prijateljstvo već otvoreno miješanje u unutarnje stvari naše države, čime ne kriju pretenzije da dominantno utječu na sve političke procese kod nas.

Dakle, molio bi ih da nam više ovako ne pomažu, već da budu pravi i iskreni prijatelji Bosni i Hercegovini kao što se predstavljaju u javnosti i prečesto izjavljuju“, dodaje Emrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...