BORIS JOHNSON: "Ako dođe do sukoba, ruski roditelji bi oplakivali gubitak mladih vojnika, Rusija bi propala"

"Pozvat ću na jedinstvo pred potencijalnom ruskom agresijom na Ukrajinu. To jedinstvo je od vitalnog značaja", poručio je Džonson.

  • Svijet

  • 19. Feb. 2022  19. Feb. 2022

Premijer Velike Britanije Boris Johnson obratio se danas na Minhenskoj konferenciji, gdje je istakao da će Rusija propasti ukoliko se odluči da napadne Ukrajinu.

On je dao mračnu viziju posljedica invazije, uključujući gubitak hiljade života i dugotrajan sukob, rekavši da bi eventualna ruska invazija imala odjek širom svijeta.

"Ako dijalog ne uspije i Rusija odluči da upotrebi nasilje protiv nevinog i mirnog stanovnštiva u Ukrajini, i da zanemari norme civilizovanog ponašanja među državama i da zanemari povelju Ujedinjenih nacija, onda bi mi na ovoj konferenciji trebalo da budemo u nedoumici da li je u našem kolektivnom interesu da Rusija na kraju propadne", poručio je Johnson u pisanoj izjavi, a prenosi “Reuters”.

"Ruski roditelji bi oplakivali gubitak mladih ruskih vojnika, koji su na svoj način nevini, kao i oni Ukrajinci koji sada iščekuju napad. Poslije generacije slobode u Ukrajini, sada gledamo generaciju krvoprolića i bijede. Vjerujem da Rusija ne bi imala šta da dobije od ove katastrofalne situacije, a ima sve da izgubi", dodao je on.

Britanski premijer je obećao kako Rusija, u slučaju invazije, više ne bi mogla prikupljati finansije na londonskim tržištima kapitala, rekavši da još uvijek postoji šansa da se izbjegne nepotrebno krvoproliće.

Johnson se oglasio i na društvenim mrežama.

Pozvat ću na jedinstvo pred potencijalnom ruskom agresijom na Ukrajinu. To jedinstvo je od vitalnog značaja ako želimo da spriječimo ono što mislim da bi bio apsolutno katastrofalan čin agresije Vladimira Putina.

Vezane vijesti

trenutak ...