APSOLUTNI REKORDER: Mladić iz Istočnog Sarajeva ima dug od skoro 260.000 KM zbog saobraćajnih kazni...

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj tokom prošle godine nije veći u odnosu na 2020., ali se i ne smanjuje. Dok se broj nesreća na cestama povećava. Zbog većih gužvi, smatraju nadležni.

  • Hronika

  • 20. Feb. 2022  

  • 0

Više od 138 i po hiljada saobraćajnih nesreća zabilježeno je u BiH od 2017. do 2020. A broj poginulih doveo nas je na vrh Evrope po smrtnosti u ovakvim nesrećama. Možda, jer su nam za pojedince, one privilegovane, bh. ceste kao aerodromske piste. A nadležnim su čini se, ruke svezane. Zbog bh. mentaliteta, pravdaju se.

Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj tokom prošle godine nije veći u odnosu na 2020., ali se i ne smanjuje. Dok se broj nesreća na cestama povećava. Zbog većih gužvi, smatraju nadležni.

“Međutim, u poređenju sa petogodišnjim i desetogodišnjim pokazateljima moram reći da je taj broj znatno niži i ocjenjen je kao zadovoljavajući”, izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS.

Ali je daleko od zadovoljavajućeg. Više od 28 hiljada bh. građana poginulo je ili je povrijeđeno u saobraćajnim nesrećama u BiH od 2017. do 2020.

Ako uzmemo u obzir da bh. grad Čapljina ima nešo više od 26 hiljada stanovnika, možemo reći da je za četiri godine u saobraćajnim nesrećama u BiH poginulo ili povrijeđeno više ljudi nego što je prema popisu staovništva iz 2013. živjelo građana u tom gradu.

Povećava se broj nesreća u lokalnim mjestima. Preventivne mjere, veće kazne, veći broj kontrola, radara, nužni su, smatraju nadležni. Bar za sada, kada drugačije očito ne možemo, odnosno ne znamo.

Tokom prošle godine u RS-u privremeno je oduzeto 330 vozila od višestrukih prestupnika u saobraćaju. Jedan od njih, iz Istočnog Sarajeva, upravljao je neregistrovanim vozilom, bez registarskih oznaka, prije dobivanja vozačke dozvole. A duga zbog kazni imao je više od 257 hiljada maraka, piše N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...