ŠAROVIĆ O ROBNIM REZERVAMA: "Svaka kriza je ogolila aktuelnu vlast u RS-u..."

"Rezerve nafte su se mogle držati kod domaćih distributera i to bi u značajnoj mjeri ublažilo skok cijena", navodi Šarović.

  • Politika

  • 25. Feb. 2022  

  • 0

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović optužio je aktuelnu vlast u Republici Srpskoj (RS) da je odgovorna što ovaj bh. entitet nema robne rezerve, potrebne u vrijeme krize.

"Za razliku od većine zemalja, uključujući i Srbiju, gdje se za slučaj krize čuvaju robne rezerve, kod nas robne rezerve ne postoje, jer su potpuno opljačkane", istakao je Šarović, saopšteno je iz SDS.

Prema njegovim riječima, zbog nepostojanja robnih rezervi, kriza od poplava preko pandemije korona virusa, a sada i pretećih poskupljenja energenata izazvanih ratom u Ukrajini, u potpunosti se lomi preko leđa naroda.

"Jedna, druga, treća kriza a vlast i dalje ne radi apsolutno ništa", ocijenio je Šarović, dodavši da je svaka od tih kriza "ogolila aktuelnu vlast u RS i pokazala da je njena isključiva briga vlastiti interes".

On je dalje rekao da opozicija godinama upozorava vlast da preduzme aktivnosti na ponovnom uspostavljanju Robnih rezervi RS, koje su otišle u stečaj još 2017. godine zbog višemilionskih dugovanja, ali da vlast nije učinila ništa po tom pitanju.

"Rezerve nafte su se mogle držati kod domaćih distributera i to bi u značajnoj mjeri ublažilo skok cijena. Vlast je imala i obavezu i mehanizme da obezbijedi zalihe nafte kako bi intervenisala i zaštitila građane, da posljedice dešavanja u Ukrajini budu znatno ublažene", ocijenio je Šarović.

Umjesto toga, naveo je, vlast je svojim postupcima doprinijela da se ugasi jedini domaći proizvodjač nafte i naftnih derivata Rafinerija Brod. Šarović je podsjetio da se Bosna i Hercegovina (BiH) direktivom EU obavezala na uspostavjanje obaveznih naftnih rezervi, da su donijeti brojni strateški dokumenti u tom pravcu, ali da vlast "jednostavno nije pokazala interes da bilo šta uradi".

"Da smo uspostavili obavezne naftne rezerve u skladu sa direktivom EU imali bi smo zalihe nafte za period od 120 dana što bi značajno amortizovalo početne probleme koje sada očekujemo", kazao je on. Prema njegovim riječima, BiH i RS čeka teška godina, a nespremnost aktuelne vlasti da se suoči sa svim globalnim izazovima samo će pogoršati teško stanje i u BiH i u RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...