RUSIJA U TEHNIČKOM BANKROTU: Zabranila otplatu duga stranim investitorima…

Nakon što su finansijske sankcije Rusiji postale toliko oštre da središnja banka više ne može braniti vrijednost rublje ili finansijsku stabilnost zemlje, Rusija je objavila da neće isplaćivati kupone stranim vlasnicima obveznica.

  • Ekonomija

  • 02. Mar. 2022  02. Mar. 2022

  • 1

Za sada su to obveznice saveznog zajma, tzv. OFZ obveznice, odnosno državne obveznice denominirane u rubljama. Vrijednost duga na koji se mjera odnosi, a koji imaju strane ulagače - iznosi 29 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Jedan od finansijskih analitičara već je jasno dao do znanja da možemo očekivati tehnički bankrot, ne samo na dugu u rubljama, već i na onom u eurima. Rusija trenutno ima vrlo malo interesa za otplatu duga.

Podsjetimo, ruski bankrot već smo vidjeli 1998. Unatoč poteškoćama, Rusija se tada relativno brzo oporavila. Sada je situacija drugačija, postoje ekonomske, finansijske i političke sankcije Rusiji. Rusiju je tada spašavao uglavnom rast cijena nafte, niske cijene rublje učinile su izvoz konkurentnijim, a Rusija je u trgovini koristila nemonetarne oblike trgovine (roba za robu).

Ruska ekonomska kriza 1998. označila je kraj Jeljcinove ere i bila uvertira za dolazak na vlast Vladimira Putina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...