ALARMANTNA SITUACIJA KOJA POZIVA NA AKCIJU: Plate bh. graničnih policajaca 'pojest' će gorivo!

Sada uz nova rekordna poskupljenja prostom računicom dolazi se do zaključaka da npr. granični policajac iz Sarajeva koji radi u Foči ili Višegradu bukvalno će raditi za siću!

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2022  14. Mar. 2022

  • 0

Vlasti Bosne i Hercegovine maćehinski se odnose prema policijskim službenicima državnih policijskih agencija (SIPA, Granična policija BiH i DKPT) već godinama. Svi zahtjevi sindikata ostaju mrtvo slovo na papiru, piše Patrija.

Upravo zbog takvog odnosa sve su češći zahtjevi za raskide ugovora o radu, a inflacija koja traje poseban je udar na budžet graničnih policajaca. Uz sve ranije probleme, nedostatak opreme, mali koeficijent plate, nepostojanje kolektivnog ugovora, kao i neophodne izmjene zakonskih i podzakonskih akata, sada su prinuđeni raditi za gorivo!

Naime, granični policajci imaju veliki terenski rad, a nerijetko na posao putuju iz unutrašnjosti ka periferiji, ali za to nisu plaćeni niti im se adekvatno valorizuje potrošnja goriva.

Sada uz nova rekordna poskupljenja prostom računicom dolazi se do zaključaka da npr. granični policajac iz Sarajeva koji radi u Foči ili Višegradu bukvalno će raditi za siću!

Emir Tanović, predsjednik Sindikata ove policijske agencije, za Patriju kaže da je situacija zaista alarmantna i jako teška.

„Moram uputiti apel vlastima, ali i rukovodstvu Granične policije na težak položaj graničnih policajaca. Policajac može maksimalno za gorivo dobiti 300 KM, što je nedostatno, posebno u ovoj sadašnjoj situaciji kada cijene vrtoglavo rastu. Podsjećam i da do čina samostalnog inspektora niko nema pravo na odvojen život. Bukvalno plate graničnih policajaca pojest će gorivo“, ističe Tanović.

Također, Tanović se pita i strahuje za nestašicu goriva za Graničnu policiju.

„Pa ko će isporučivati gorivo po ranijim cijenama. Vidjeli ste kako su državne institucije ostale bez grijanja. da li će dosadašnja odobrena sredstva za gorivo po ovoj cijeni biti dovoljna za operativni rad i normalno funkcionisanje Granične policije. Pogotovo što se migrantskoj krizi ne nazire kraj pored svih problema", pita se Tanović.

On dodaje da se apsolutno pridružuje zahtjevima o utvrđivanju osnovice za obračun plate u iznosu od najmanje 630,00 KM obzirom da osnovica za obračun plate za 2022. godinu u iznosu od 535,00 KM koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH predstavlja nedovoljan iznos povećanja imajući u vidu cijene potrošačke korpe u 2009. godini kada je ista primjenjivana i danas.

„Troškovi života rastu iz dana u dan, a mi godinama isto zarađujemo. Svakako najniže plaće imaju policajci, a sramotno je da dobrano zaostaju za kolega iz entitetskih MUP-ova, ali i kantonalnih“, ističe Tanović.

Zbog sve lošijeg standarda uposlenih, zbog stagniranja ličnih primanja od 2012. godine i stalnog rasta troškova života zbog čega su pojedine kategorije uposlenih sa platom od 475,68 do 665,00 KM dovedene na rub egzistencije dok ni ostalima nije mnogo bolje, masovno se napuštaju agencije.

„I u Graničnoj policiji uposlenici traže raskid ugovora. Jednostavno ovo se ne može više tolerirati. Znate da u Graničnoj policiji nedostaje 400 policijskih službenika. Organizacija rada je jako loša, i ljudi jednostavno prelaze u druge službe. Uz sve imamo i penzionisanja i zaista ne znam kako će se sve prevazići“, dodao je Tanović.

Podsjećamo, konačna lista 150 kadeta (125 policajaca i 25 mlađih inspektora) u Graničnoj policiji BiH još uvijek nije potvrđena, iako je lista primljenih kandidata objavljena 20. septembra 2021. godine.

Samo četiri dana nakon objavljene liste u akciji SIPA-e u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšen je predsjednik Komisije za prijem kadeta Rejhan Raković i još jedan policijski službenik Ensar Salčinović. Tužilaštvo BiH je intenziviralo radnje, a očekuje se tužiteljska odluka u ovom predmetu koji se vodi kao visoka korupcija.

Iz GP BiH su za Patriju su odgovorili da je postupak izbora kandidata po javnom oglasu trenutno obustavljen, po sili Zakona, po članu 53. Zakona o policijskim službenicima BiH, s obzirom na to da su na listu kandidata s rezultatima testiranja i na listu nominovanih kandidata izjavljene žalbe drugostepenom organu - Odboru za žalbe policijskih službenika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...