DŽENAN ĐONLAGIĆ O PREGOVORIMA U ZGRADI DELEGACIJE EU U BiH: "Građanske stranke nisu za Čovićev prijedlog elektorskog modela izbora"

Đonlagić je naglasio da je DF-u neprihvatljiv prijedlog da vrijednost glasova bude različita.

  • Vijesti

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 1

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u povodu nastavka pregovora o Izbornom zakonu BiH kazao je da HDZ tehnička poboljšanja izbornog procesa uslovljava elektorskim modelom izbora članova Predsjedništva BiH i promjenom načina izbora članova CIK-a.

Đonlagić je naglasio da je DF-u neprihvatljiv prijedlog da vrijednost glasova bude različita. Naglasio je da HDZ integritet izbora uslovljava i time da Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine mora biti uključen u izbor članova Centralne izborne komisije (CIK).

"Svaki model nejednake vrijednosti glasa je neprihvatljiv. Dio razgovora o integritetu izbornog procesa je uslovljen od HDZ-a pričom o načinu izbora čanova CIK-a. To je prepreka. Druga prepreka je da nemamo poltičkih predstavnika SNSD-a uopće. Oni drže kontrolni paket u Domu naroda i to ne može proći bez njih", ukazao je Đonlagić.

Istakao je da ne očekuje da će dogovor biti postignut.

"Rečeno nam je da HDZ insistira da ako nema dogovora o elektorskom modelu da nema dogovora o integritetu izbornog procesa – uvođenja informacionih tehnologija i dekriminalizacije izbornog procesa. Ovaj format neće dati rezultat, jer građanske stranke nisu za elektorski model", kazao je Đonlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...