ZAJEDNIČKA IZJAVA NERMINA NIKŠIĆA I ŽELJKA KOMŠIĆA: "Nečasno je građanima BiH nametati rješenja suprotna onima u EU"

Napominju da trenutno svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu da predstavljaju sve građane države, a definisani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze.

  • Politika

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 14

Ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte pozivamo međunarodne medijatore pregovora o reformi Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da ne podržavaju i ne forsiraju rješenja koja će produbiti društvene podjele, navodi se u zajedničkoj izjavi Nermina Nikšića i Željka Komšića, predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte.

"Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga. Zato smatramo krajnje nečasnim nametanje rješenja koja nisu prihvatljiva u državama iz kojih dolaze međunarodni posrednici. Rješenja koja se nude predstavljaju dodatno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog kojim se članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine definišu kao predstavnici pojedinih naroda, neovisno o dodatnoj formulaciji, korak su unazad u odnosu i na trenutno stanje", poručili su Nikšić i Komšić.

Napominju da trenutno svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju obavezu da predstavljaju sve građane države, a definisani su kao predstavnici izbornih jedinica iz kojih dolaze.

"Faktičkim uvođenjem naroda kao izbornih jedinica forsira se etnička podjela države i plemenski ustroj. Svako rješenje kojim se uvodi različit način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dva entiteta predstavlja korak ka potvrđivanju autonomnog, separatističkog statusa entiteta Republika Srpska. To je očit korak unazad u odnosu na sadašnji model gdje se na jedinstven način biraju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u obje izborne jedinice. Uz to, svođenje procesa na razgovore između političkih subjekata se sjedištem u Federaciji BiH, umjesto prioritetnog sankcionisanja smatramo afirmacijom suštinske autonomije RS-a i Milorada Dodika", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...