ŠTA ĆE BITI S KONZUMOM, BELJEM, MERCATOROM..: Rusi prestaju biti suvlasnici u Fortenovi, udio Sberbanka ide pod kontrolu…

Najveća ruska komercijalna banka Sberbank uskoro bi trebala prestati biti suvlasnik u hrvatskoj Fortenova grupi.

  • Ekonomija

  • 20. Mar. 2022  

  • 1

Udio Sberbanka od 44 posto suvlasništva preuzet će, prema svemu sudeći, Indotek grupa iza koje stoji američko-mađarski kapital, piše Večernji list. Većinski vlasnik Indotek grupe je Dániel Jellinek, koji prema časopisu Forbes zauzima deveto mjesto na listi najbogatijih Mađara. Prema informacijama Večernjeg lista, proces dubinskog snimanja je započeo, a upućeni očekuju da će se transakcija zaključiti unutar nekoliko sedmica.

S hrvatskog ekonomskog aspekta važno je to što je Indotek poslovno i kapitalno povezan s američkim poslovnim konglomeratom Bohemian grupom, koja je u vlasništvu moćne i bogate američke obitelji Stryker.

Bohemian grupa je do nedavno bila drugi najveći pojedinačni vlasnik Indoteka nakon Jellineka, s vlasničkim udjelom od 33 posto, a danas i dalje sa svojim kapitalom sudjeluje u različitim projektima Indoteka. Indotek grupa je jedna od vodećih kompanija za upravljanje ulaganjima u srednjoistočnoj Europi.

Osnovna djelatnost grupe je stjecanje nekretnina i korporativnih potraživanja, a ulagački portfelj čini je jednim od najvažnijih igrača u regiji srednje i istočne Europe.

Jedan od dugoročnih benefita ove transakcije, ukoliko se realizira, proizlazi iz činjenice da se s dolaskom Jellineka kao potencijalni operativni partner Fortenove u zajedničkoj nabavi međunarodnih brendova i otvaranju novih tržišta u budućnosti spominje francuski maloprodajni div Auchan, s kojim Indotek pregovara o strateškoj suradnji i vlasničkom povezivanju.

Dániel Jellinek rođen je 1976. u Budimpešti. Indotek grupu osnovao je 1997. godine. Glavna aktivnost Indoteka je upravljanje nekretninskim fondovima i leasingom nekretnina. Indotek grupa trenutno posjeduje više od 1,86 miliona četvornih metara izgrađenih i iznajmljenih nekretnina.

Tokom proteklih godina imali su nekoliko zapaženih transakcija, uključujući akviziciju kompanija za upravljanje investicijama Diófa Asset Management, tvrtke za upravljanje imovinom Appending i mađarske tvrtke za cestovni prijevoz Waberer’s International.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...