UKRAJINCI ODUŠEVLJENI POŠILJKAMA ELONA MUSKA: Rusi očajni zbog svega, a razlog je...

Do sada su u Ukrajinu poslane hiljade antena, a kako je prošle sedmice u intervjuu rekao Fedorov, svaki drugi dan stižu nove pošiljke Starlinkovih terminala.

  • HiTec

  • 21. Mar. 2022  21. Mar. 2022

  • 0

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, u toj je zemlji otežan pristup internetu pa je zamjenik premijera Mihailo Fedorov putem Twittera kontaktirao Elona Muska i zamolio ga da im pošalje terminale za pristup SpaceX-ovom satelitskom internetu. Nije prošlo dugo vremena i prvi terminali već su bili na putu za Ukrajinu, a usluga satelitskog interneta bila je aktivna u toj zemlji.

Do sada su u Ukrajinu poslane hiljade antena, a kako je prošle sedmice u intervjuu rekao Fedorov, svaki drugi dan stižu nove pošiljke Starlinkovih terminala. Zamjenik premijera zato je još jednom zahvalio Elonu Musku te je rekao kako se Starlink pokazao “vrlo učinkovitim”, a da je kvalitet usluge odličan. Zahvaljujući Starlinku, građani i državne institucije imaju pristup internetu na mjestima na kojima je bilo problema s pristupom mreži ili su bila offline.

No pružanje usluge satelitskog interneta Ukrajini nije prošlo neprimijećeno u Rusiji te je prvi čovjek njihove svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin rekao kako se sada civilna tehnologija koristi u zoni sukoba kako bi se ugrozili ruski interesi u Ukrajini.

Pri tome je vjerovatno mislio na korištenje Starlinka u napadima dronovima na ruske snage. Kako naglašavaju na Foxu (uz napomenu da tu informaciju nisu “nezavisno provjerili”), ukrajinski dronovi pri noćnim napadima na ruske tenkove i druge jedinice, pogotovo u ruralnim dijelovima zemlje, koriste Starlinkov internet za povezivanje s ukrajinskim obavještajcima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...