LOVAC ALEX IDE RATOVATI U UKRAJINU: "Želio sam učiniti nešto za svoju domovinu"

"Historijski gledano, u svakom ratu rad snajperista na bojnom polju bio je vrlo važan. Oni mogu zaštititi druge trupe. Moramo vježbati, biti spremni, braniti ulice, polja i šume."

  • Svijet

  • 22. Mar. 2022  22. Mar. 2022

  • 0

Alex, čije prezime u tekstu BBC-ja nije navedeno, jedan je od dobrovoljaca koji su se uključili u rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine. Britanski medij navodi kako je riječ o 45-godišnjaku koji se prije bavio finansijama. Od djetinjstva se međutim bavio i lovom, ispričao je. "Želio sam učiniti nešto za svoju domovinu", rekao je Alex, koji sada u šumi u blizini Kijeva vježba pucanje.

Smatra kako bi njegova uloga, uloga snajperista, mogla biti presudna. "Historijski gledano, u svakom ratu rad snajperista na bojnom polju bio je vrlo važan. Oni mogu zaštititi druge trupe. Moramo vježbati, biti spremni, braniti ulice, polja i šume."

S lova na divljač postepeno se prebacuje na stvarni rat.

"Mislim da nema razlike između životinja koje pokušavam ustrijeliti i životinja koje dolaze ovamo ubijati naše ljude, našu djecu, uništavati naše zgrade i naš život."

Instruktor Levan

BBC je nadalje razgovarao i s drugim novacima koji će braniti Kijev.

Obučava ih instruktor Levan iz Gruzije, koji se protiv Rusije borio 2008. godine u svojoj domovini. Britanski medij spominje kako je drška njegovog pištolja ukrašena simbolom Punishera, jednog stripovskog lika.

Levan je kazao kako je ovo rat za slobodu, ne samo za Ukrajinu.

"Niko ne zna šta donosi budućnost. Međutim, mi smo ovdje i borit ćemo se. Imamo hrabra srca. To je najvažnije".

BBC navodi kako je Kijev grad koji ukrajinske snage mogu kvalitetno i dugo braniti, što im je dalo na vremenu tokom kojeg se mogu pripremati.

"Pokušavam sastaviti oporuku"

Razgovarali su i s 32-godišnjim Arthurom koji, kazao je, branjenjem Kijeva želi zaštititi budućnost četverogodišnje kćeri Leije. Inače, 2014. godine bio je jedan od Ukrajinaca koji su predvodili proevropsku revoluciju na Majdanu.

"Pokušavam sastaviti oporuku dok javni bilježnici još rade kako bi moj novac bio prebačen porodici. Ovo je lutrija, kao ruski rulet. Možda ćete živjeti, a možda umrijeti. Dogovaram se s prijateljima u i iz Ukrajine kako će privremeno uzdržavati moju porodicu ako umrem".

Arthurova kćerka nalazi se u Lavovu, relativno sigurnom mjestu usred ruske agresije.

"Jučer je nisam mogao nazvati jer smo bili u pripravnosti, a sada misli da nisam htio razgovarati s njom. Ne mogu joj to ni objasniti. U drugačijem smo svijetu, poput noćne more."

"Bojim se da će uništiti Kijev"

"Svi se boje da će ovo biti dug rat. Bila bi to bitka resursa i otpornosti. Koliko ćemo mi živjeti ovako kao društvo, a koliko oni? Stvarno se bojim da će iz slabosti, iz očaja jer gube ovaj rat, uništiti Kijev koliko je god to moguće", kazao je Arthur za BBC.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...