TEŽAK UDARAC PUTINOVOM REŽIMU: Evropska unija postigla sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, kupovat će...

Cilj će joj biti pronaći alternativne zalihe ukapljenog prirodnog plina i smanjiti ukupnu potražnju za prirodnim plinom.

  • Ekonomija

  • 25. Mar. 2022  25. Mar. 2022

  • 3

Očekuje se da će Evropska unija objaviti sporazum kojim će je SAD opskrbljivati s više zaliha ukapljenog prirodnog plina kako bi zamijenila ruski uvoz.

SAD će do kraja godine osigurati najmanje 15 milijardi kubnih metara LNG-a, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Evropske nacije trude se smanjiti svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

EU se obvezala smanjiti upotrebu ruskog plina za dvije trećine ove godine kroz uvoz iz drugih zemalja i širenje obnovljivih izvora energije.

Belgijski premijer Alexander de Croo pozdravio je taj potez rekavši da će pomoći u snižavanju cijena plina u Evropi.

Biden i Von der Leyen dogovorili radnu skupinu

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen su najavili zajedničku radnu grupu koja će raditi na tome da Evropa prestane biti ovisna o ruskoj nafti i plinu. Cilj će joj biti pronaći alternativne zalihe ukapljenog prirodnog plina i smanjiti ukupnu potražnju za prirodnim plinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...