NAKON PROŠLOSEDMIČNOG VELIKOG RASTA: Pala cijena nafte, ulagači se nadaju da će....

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u napredak pregovora između Rusije i Ukrajine ove sedmice, nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij kazao da je spreman razgovarati o neutralnosti zemlje u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali da za to treba jamstva treće strane.

  • Ekonomija

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 0

Cijene nafte značajno su danas pale nakon velikog rasta prošle sedmice. 

Trgovce je zabrinulo "zatvaranje" Šangaja, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela pala 2.6 posto, na 117.50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2.9 posto, na 110.55 dolara.

Dolar ojačao

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, nakon što je prošle sedmice ojačala 0.6 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99.08 bodova, dok je u petak navečer iznosio 98.78 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio sa 122.05 na 123.05 jena, novu najvišu razinu u šest godina, nakon što je japanska središnja banka intervenirala kako bi spriječila rast prinosa na obveznice.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na ebropsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0955 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1.0985 dolara.

Evropske burze porasle

Na evropskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, što se zahvaljuje oštrom padu cijena nafte, ali i nadi ulagača u pozitivan ishod mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9:30 u plusu 0.6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.36 posto, na 7510 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1.15 posto, na 14.469 bodova, a pariski CAC 0.80 posto, na 6606 bodova.

Evropske ulagače ohrabrio je oštar pad cijena nafte, nakon što su prošle sedmice snažno porasle. Trgovce je jutros zabrinulo zatvaranje Šangaja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela pala 3.5 posto, na 116.40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3.9 posto, na 109.40 dolara.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u napredak pregovora između Rusije i Ukrajine ove sedmice, nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij kazao da je spreman razgovarati o neutralnosti zemlje u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom, ali da za to treba jamstva treće strane.

Oprezno na azijskim burzama

A na azijskim se burzama trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio gotovo nepromijenjen.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0.7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0.1 i 1 posto.

Na samom početku jutrošnjeg trgovanja MSCI indeks bio je u minusu 0.8 posto, nakon vijesti da kineske vlasti uvode restrikcije u Šangaju na barem devet dana zbog rekordnog broja novozaraženih virusom.

Kako se radi o finansijskom središtu Kine, s više od 26 miliona stanovnika, ulagači se plaše da bi to moglo zadati priličan udarac cjelokupnoj privredi.

S druge strane, podršku kineskim tržištima pružio je rast cijena dionica tehnoloških kompanija, koje se oporavljaju nakon što su sedmicama bile pod pritiskom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...