NA POMOLU NOVI PAD CIJENA NAFTE: Ovo su glavni razlozi...

Cijena barela na londonskom je tržištu pala 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 86,46 dolara.

  • Ekonomija

  • 14. Avg. 2023  

  • 0

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oko jedan posto zbog zabrinutosti zbog posustalog privrednog oporavka Kine i jačanja dolara, nakon sedam sedmica rasta potaknutih smanjenjem snabdijevanja OPEC+, javlja novinska agencija HINA.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 86,46 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 1,03 dolara nižoj cijeni, od 82,81 dolar.

Slabi privredni oporavak Kine i jači američki dolar mogli bi pritiskati cijene, ali Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, poznati pod imenom OPEC+, navijestili su da će učiniti sve što je potrebno da smanje ponudu i stabiliziraju tržišta, rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Dolarov indeks nastavio je rasti nakon što je nešto veće povećanje američkih proizvođačkih cijena u srpnju podiglo prinose na državne obveznice, unatoč očekivanjima da je središnja banka Fed pri kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Jači dolar pritišće potražnju za naftom jer tu robu čini skupljom za kupce koji drže druge valute.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...