RUSI OŠTETILI I OPLJAČKALI NUKLEARNU ELEKTRANU: Ukrajina provela prvu rotaciju zaposlenika u Černobilu

Oštećen je i prateći informacijski i komunikacijski centar te onemogućeno automatsko slanje podataka o praćenju radijacije, rekli su Ukrajinci.

  • Svijet

  • 10. Apr. 2022  10. Apr. 2022

  • 0

Ukrajina je obavijestila IAEA da je provela prvu smjenu zaposlenika u nuklearnoj elektrani Černobil u tri sedmice, rekao je direktor te UN-ove agencije Rafael Mariano Grossi, dodajući da će IAEA onamo uskoro poslati misiju koja će pomoći da se situacija vrati u normalu, prenosi novinska agencija HINA.

Ruske snage okupirale su ugašenu elektranu sjeverno od Kijeva ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. februara. Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom objavila je početkom aprila da su Rusi napustili elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u nedjelju rekla da je Ukrajina agenciji poslala još informacija o šteti na analitičkim laboratorijima za praćenje radijacije istaknuvši da su prostorije "uništene, a analitički instrumenti ukradeni, razbijeni ili na neki drugi način stavljeni izvan funkcije".

Oštećen je i prateći informacijski i komunikacijski centar te onemogućeno automatsko slanje podataka o praćenju radijacije, rekli su Ukrajinci.

"Dok je jako pozitivno to što ukrajinske vlasti vraćaju regulatornu kontrolu nad Černobilom, jasno je da ostaje još puno posla da se elektranu vrati u normalu", saopćio je Gossi.

"Čim bude moguće, predvodit ću IAEA-inu misiju u posjet Černobilu kako bismo proveli radiološku procjenu, ponovno pokrenuli praćenje elektrane na daljinu i njenoga nuklearnog materijala te isporučili opremu".

Gossi je rekao da je u bliskom kontaktu s Ukrajinom u pogledu posjeta koji bi se trebao dogoditi "uskoro".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...