NESTVARNI PRIZORI IZ AMERIKE: Rijetka proljetna snježna mećava pogodila Kanadu, sve je zatrpano za nekoliko minuta (FOTO)

Snijeg je pao i u američkim državama Sjeverna Dakota i Montana.

  • Šareni svijet

  • 15. Apr. 2022  15. Apr. 2022

  • 0

Rijetka proljetna snježna mećava ove je sedmice zahvatila zapadnu kanadsku regiju Prairies i dijelove pokrajine Ontario, zatvarajući ceste, zračne luke i škole, te ostavljajući gomilu snijega i pune ruke posla službama i stanovnicima.

Foto: Reuters

Snijeg je pao i u američkim državama Sjeverna Dakota i Montana.

Natalie Hasell, meteorologinja u Environment Canada, rekla je za AFP da se "rijetko" vidi takav vremenski događaj u kojemu padne 30 centimetara snijega u aprilu, kada se većina Kanađana priprema za proljeće.


Foto: Reuters

Samo dvije snježne oluje tog intenziteta zabilježene su u ovo doba godine od 1902. Posljednja takvih razmjera, 1997, tri je dana trajala u pokrajini Manitobi i ušla u historiju kao "oluja stoljeća."

Samo nekoliko sedica nakon što se otopio zadnji zimski snijeg u sezoni 2021-2022., prognoze su upozorile u srijedu na "historijsku" zimsku oluju, s 30 do 50 centimetara svježeg snijega u Manitobi i Saskatchewanu do kraja dana, a u petak, ponegdje i do 80 centimetara snijega uz jak vjetar.

Hasell je rekla da se najgori scenarij dosad nije ostvario, ali snijeg nastavlja padati. Zabilježeno je nekoliko nestanaka struje, ali mnoge škole i ceste su zatvorene u gradu i okolici.

Air Canada je u srijedu otkazala 21 let za i iz Winnipega. Očekuje se da će nevrijeme stati do danas navečer.

Foto: Reuters

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...