POSRNULI ŠPANSKI KRALJ PORUČIO BIVŠOJ LJUBAVNICI: "Vrati mi 100 miliona dolara ili me uzdržavaj!"

Zatražio je da mu vrati ono što joj je dao ili da barem sudjeluje u plaćanju njegovih troškova, piše NY Times. Ona je na to naposljetku pristala, ali samo ako joj on potpiše priznanicu da je novac koji joj je darovao bio poklon. Strahovala je da je ne bi dohvatila porezna služba i optužila da je sudjelovala u pranju novca.

  • Show

  • 11. Maj 2022  11. Maj 2022

  • 0

Čini se kako bivši španski kralj Juan Carlos (84) ima finansijskih poteškoća. Naime, od svoje bivše ljubavnice, 26 godina mlađe Corinne Zu Sayn-Wittgenstein, zatražio je da mu vrati 100 miliona dolara koje joj je poklonio dok su bili u vezi, odnosno, dok se on suočavao s finansijskim aferama. Zbog njih je naposljetku 2014. i abdicirao. Nekoliko mjeseci nakon što se maknuo s trona pozvao je Corinnu u restoran u londonskom hotelu Connaught.

Zatražio je da mu vrati ono što joj je dao ili da barem sudjeluje u plaćanju njegovih troškova, piše NY Times. Ona je na to naposljetku pristala, ali samo ako joj on potpiše priznanicu da je novac koji joj je darovao bio poklon. Strahovala je da je ne bi dohvatila porezna služba i optužila da je sudjelovala u pranju novca.

Naime, upravo tih 100 miliona dolara bilo je u središtu istrage i špekulacija oko njegovih finansijskih "muljaža". Novac mu je isplatila vlada Saudijske Arabije, a kralj je naposljetku otišao u egzil u Abu Dhabi. Nikad nije uspio pojasniti zašto je dobio taj novac. Sredstva su najprije prebačena na njegov privatni novac u Ženevi. Godine 2012. otkrivena je i njegova ljubavna afera. Dok se Španija suočavala s ekonomskom krizom, kralj je ljubavnicu odveo na safari, lov na slonove u Botswani. Oko 76 miliona dolara tada je prebacio na njen račun na Bahamima. Spremao se vratiti u Španiju, no svjestan istrage, čekao je da istražitelji u Švicarskoj i Španiji odbace optužbe za korupciju i poreznu prijevaru.

Jedan od mogućih razloga isplate bio je da je pogodovao u poslu izgradnje superbrze pruge koju su španske kompanije gradile prema Meki. Nijedna istraga nije došla do optužnice, djelomice i zato što je Juan Carlos uživao, kao kralj, imunitet pred organima progona.

No, piše Times, zato se ipak mora suočiti s građanskom tužbom koju je njegova bivša ljubavnica podnijela na sudu u Londonu, tvrdeći da ju je maltretirao. Njemačka aristokratkinja rekla je kako je maltretiranje počelo nakon što je ona odbila njegovu ponudu za brak. Sve je išlo, rekla je, do te mjere da je kralj angažirao agente španske obavještajne službe kako bi je pratili, provalili u njene kuće u Monaku i Švicarskoj, te joj "češljali" dokumente koje su tamo zatekli.

U tužbi dodaje i da je Carlos počeo sve češće dolaziti u London te da joj je navodno prijetio kako će "biti posljedica" ako ne nastavi vezu s njim. Vršio je pritisak na nju da mu vrati određene darove, a zatim, kako je napisala u tužbi, počeo širiti lažne informacije o tome da mu je ona ukrala novac.

Times još piše kako je mjesec dana nakon sastanka u hotelu u Londonu Carlos pokrenuo akciju kako bi je prikazao kao kradljivicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...