STRAH OD ODGOVORA IRANA: Izrael upozorio građane da ne putuju u Tursku

Izrael je danas izdao upozorenje građanima da ne putuju u Tursku jer se strahuje od odgovora Irana na nedavno ubistvo pukovnika iranske Revolucionarne garde.

  • Svijet

  • 30. Maj 2022  02. Jun. 2022

  • 1

Izrael je danas izdao upozorenje građanima da ne putuju u Tursku jer se strahuje od odgovora Irana na nedavno ubistvo pukovnika iranske Revolucionarne garde.

Pukovnika Sajada Hasana Hodaija su sa ukupno pet metaka pogodila dva napoznata napadača na motoru, dok je bio u automobilu ispred svoje kuće u centru Teherana.

On je, navodno, bio umješan u ubistva i otmice izvan Irana, uključujući pokušaje da se napadnu Izraelci.

“Već nekoliko sedmica, pa čak i više otkako je Iran optužio Izrael za smrt oficira Revolucionarne garde prošle sedmice raste zabrinutost u odbrambenom establišmentu zbog iranskih pokušaja da se nanese šteta izraelskim ciljevima širom svijeta”, navedeno je u saopštenju Nacionalnog bezbjednosnog savjeta Izraela.

U saopštenju se dodaje da se upozorenje o putovanjima u Tursku pojačava, te da ta i ostale zemlje koje se graniče s Iranom predstavljaju “veliki nivo rizika za Izraelce ovih dana”.

Bezbjednosni zvaničnici su rekli da je upozorenje izdato zbog “stvarnih prijetnji po Izraelce” u Turskoj, ali nije navedeno kojih.

Nacionalni bezbjednosni savjet je saopštio da “izraelski građani moraju biti budni i pridržavati se neophodnih mjera predostrožnosti kada putuju u jednu od tih zemalja”.

Izrael nije zvanično komentarisao ubistvo pukovnika, ali je navodno povećao nivo bezbjednosti u ambasadama i konzulatima širom svijeta.

U novembru 2020. godine u Iranu je ubijen vrhunski nuklearni naučnik Mahsen Fakhrizadeh.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...