PONOVO UŽIVO S PUBLIKOM: Danas otvaranje književne manifestacije ''Sarajevski dani poezije''

Sarajevski dani poezije ponovo će okupiti pjesnike iz BiH i drugih krajeva regije i svijeta. 

  • Kultura

  • 31. Maj 2022  31. Maj 2022

  • 0

Nakon što je posljednje dvije godine održana u onlajn formatu, Međunarodna književna manifestacija "Sarajevski dani poezije" u 61. izdanju vraća se programu uživo sa publikom. Svečanost otvaranja manifestacije biće upriličena danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a dani traju do 7. juna. Sarajevski dani poezije ponovo će okupiti pjesnike iz BiH i drugih krajeva regije i svijeta. 

Sarajevski dani poezije u 61. izdanju dešavaju se u atmosferi svjetske, ali i kontinuirane bosanskohercegovačke političke krize. Uprkos stalnim umanjenjima budžeta, u vremenima trajnih oskudica u svemu, ugledna manifestacija i ovaj put donosi sadržajan i zanimljiv program ljubiteljima pjesničke riječi. Sjećanje na nedavno preminule bh. pjesnike, aktuelna pjesnička produkcija u BiH, bh. pisci u inostranstvu, mlađa bh. poezija, 40. godišnjica smrti pjesnika Nikole Šopa, promocija časopisa "Život", dio su bogatog programa, u okviru kojeg se održava i skup posvećen temi "Pisac, djelo i njegova pripadnost".

HADŽEM HAJDAREVIĆ, predsjednik Društva pisaca BiH

"Ove godine obilježavamo 100 godina Eliota i 100 godina Kafke, i čemu upravo pisac pripada. Kako živimo u nacionalističkim životnim kontekstima naša primarna asocijacija čemu neki pisac pripada je nacionalna. Međutim, onako kako ja lično osjećam primarna pripadnost svakog pisca je njegov jezik". 

Mada su sve oči javnosti već neko vrijeme okrenute ka Ukrajini, Sarajevski dani poezije žele skrenuti pažnju i prema Bliskom Istoku. Ovogodišnji dobitnik nagrade "Bosanski stećak" je Husein Habaš, kurdski pjesnik iz Sirije koji živi kao egzilant u Njemačkoj. Habaš dolazi iz Afrina, grada koji je u ratnom sukobu u Siriji postao mjesto strašnog razaranja. Bh. pjesnik Mile Stojić upoznao ga je na književnom festivalu kada je slušao njegove pjesme na njemačkom jeziku. 

MILE STOJIĆ, predsjednik Umjetničkog savjeta

"Te pjesme meni su izgledale kao da sam ih ja pisao ili kao da ih je pisao drugi bosanski pjesnik u egzilu. Dakle, on piše o razaranju svoje zemlje, o muci svoga naroda, svoje majke, svoga oca". 

Slijedeći tradiciju festivala, namjera je naredne godine objaviti knjigu pjesama Huseina Habaša. Organizatori su se potrudili da ne zaborave ni školsku publiku, te će učenici osnovnih i srednjih škola imati priliku da se druže sa piscima bh. lektire, ali i dobitnikom "Bosanskog stećka". 

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...