GENERALNI SEKRETAR EVROPSKOG POKRETA U BiH: "Jedna od članica EU sprema novi non-paper o metodologiji integracije Zapadnog Balkana, posebno je interesantan proces..."

Ovakvim pristupom, smatra Plakalo, svakako bi države Zapadnog Balkana imale pretpristupne benefite od Evropske unije, njenih programa i institucija iako ne bi bile onemogućene glede glasanja dok ne postanu punopravne članice EU, što bi ih svakako ohrabrilo u procesu integracije sa EU.

  • Mini market

  • 01. Jun. 2022  01. Jun. 2022

  • 0

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je da jedna od članica Evropske unije (EU) priprema novi non-paper dokument u kojem bi mogla konkretizirati buduće procese integracije zemalja Zapadnog Balkana s Evropskom unijom, saopćeno je iz Evropskog pokreta za BiH.

"Ono što je posebno interesantno jeste proces za koji se nagađa da bi bio zasnovan na zaslugama država Zapadnog Balkana koje pretendiraju za članstvo unutar EU, gdje se u okviru postupnog pristupa naglašava važnost korišćenja različitih finansijskih programa EU kako bi bile poboljšane reforme i usklađene s acquiem EU", navedeno je u saopćenju.

Prema Plakalovim riječima, pretpostavka je da bi neke od oblasti odnosno politika koje bi bile otvorene za države Zapadnog Balkana uključivale razne programe EU poput programa progresivne integracije u jedinstveno tržište, slobodnog kretanja robe, olakšavanja trgovine između regiona i EU reduciranjem ili uklanjanjem carinskih tarifa i kvota uključujući poljoprivredne proizvode, slobodan protok radnika, učešće u kreiranju buduće politike trgovine i poreza, učešće u EU energetskim i klimatskim politikama, uključivanje u transevropsku mrežu za transport, puno pridruživanje s EU politikama u oblastima obrazovanja, nauke i istraživanja kao što su programi Erasmus, Horizonti Evrope i Evropska Viša istraživačka područja, učešće u programima CFSP i CSDP uključujuči pojačano učešće u CSDP operacijama i misijama i jačanje partnerstva u ovim formatima, učešće u pripremi mehanizama pripreme i odgovora u oblasti Evropske krize sigurnosti hrane EFSCM, kao i učešće u EU agencijama.

Ovakvim pristupom, smatra Plakalo, svakako bi države Zapadnog Balkana imale pretpristupne benefite od Evropske unije, njenih programa i institucija iako ne bi bile onemogućene glede glasanja dok ne postanu punopravne članice EU, što bi ih svakako ohrabrilo u procesu integracije sa EU, navodi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...