GENERALNI SEKRETAR EVROPSKOG POKRETA U BiH: "Prepoznati su potezi entitetskih vlasti u procesu usvajanja antievropskih zakona"

(...) kao što je zakon o kleveti u RS, poziv sudijama Ustavnog suda BiH da napuste svoje dužnosti u toj najvišoj pravosudnoj instituciji BiH, te usvajanje zakona da se odluke Ustavnog Suda BiH neće implementirati do daljnjeg."

  • Politika

  • 08. Nov. 2023  

  • 1

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo izjavio je za Fenu da je zeleno svjetlo koje je BiH danas dobila na zasjedanju kolegija Komesarijata Evropske komisije pod predsjedavanjem Predsjednice EK Ursule von der Leyen, o uslovnom otvaranju pregovora BiH i EU, uprkos snažnim diskusijama protiv i nedostatka optimizma po tom pitanju, ipak jedan obrat nakon dva dana zasjedanja kolegija Komesara EK, te da predstavlja pozitivne vijesti za BiH. 

Osvrnuo se i na izvještaj Evropske komisije o napretku BiH ka EU.

"Bosna i Hercegovina dobila je uslovno otvaranje pregovora sa EU, te je važna saglasnost komesara EU komisije kada je u pitanju ova odluka. Obzirom da je dato zeleno svjetlo, ova odluka naći će se i na raspravi Evropskog vijeća u decembru, gdje bi trebala dobiti svoju potvrdu kao dodjeljivanje uslovnog početka pregovora od marta 2024. godine, ali sa presjekom stanja od strane EU komisije, glede potrebnih reformi i uvjeta koje bi BiH do tada trebala ispuniti", kazao je Plakalo.

Po njegovim riječima, isti datum započinjanja pregovaračkog procesa preciziran je i za Ukrajinu i Moldaviju, "tako da su ovo ipak pozitivne vijesti, jer je data šansa BiH da ne izgubi sljedeću godinu kada su u pitanju pregovori, i čeka na nova zasjedanja kolegija Evropske komisije i Evropskog vijeća".

Generalni sekretar EP BiH Haris Plakalo naglasio je i da izvještaj o napretku zemalja zapadnog Balkana koji je komisija danas utvrdila, a evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi prezentirao javnosti, potvrđuje ograničeni napredak BiH u određenim segmentima kao što je formiranje koalicije na državnom nivou, usvajanje nekoliko zakona iz evropske agende, usaglašavanje o kontakt tački Europola za BiH, te težnje i opredjeljenja političkih predstavnika za integraciju BiH u EU.

Međutim, ističe Plakalo, naglašeni su i nedostatci na kojima se treba užurbano raditi pri njihovom otklanjanju.

"Prije svega prepoznati su potezi entitetskih vlasti u procesu usvajanja antievropskih zakona, kao što je zakon o kleveti u RS, poziv sudijama Ustavnog suda BiH da napuste svoje dužnosti u toj najvišoj pravosudnoj instituciji BiH, te usvajanje zakona da se odluke Ustavnog Suda BiH neće implementirati do daljnjeg, što svakako potkopava pravosudni integritet i uspostavu vladavine prava u entitetu RS i ima refleksije na pravosudni sistem u BiH. Nacrt zakona o "stranim agentima" još je jedan u nizu kritikovanih zakona koji su u pripremi za usvajanje, a koji targetira organizacije i civilni sektor kao potencijalnu prijetnju vlastima, te svakako pravi pritisak za budući razvoj civilnog sektora u BiH. Potrebno je uskladiti Ustav BiH sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, te u potpunosti implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava unutar ustavno - pravnog sistema BiH", kazao je Plakalo.

Dodao je da je važbo hitno usvajanje zakona o spriječavanju sukoba interesa, zakona o sudu BiH, zakona o pranju novca, zakona o spriječavanju finansiranja terorizma, čije će se usvajanje ili neusvajanje naći u presjeku stanja unutar BiH od strane EK u martu mjesecu, kada bi BiH trebala započeti pregovarački proces sa EU.

"Sloboda izražavanja i sloboda medija također je detektovana kao nazadak, te je naglašeno kako se i ovo polje mora poboljšati, reforma javne uprave i prevelika administracija, još uvijek ostaju negativno označeni od strane EK. Sve ovo je smjernica bosanskohercegovačkim političkim predstavnicima i institucijama BiH da u narednom periodu, do eventualnog početka pregovora BiH sa EU u martu 2024. godine, poboljšaju ove segmente, te da se napravi dovoljno napretka, kako bi se opravdala današnja odluka EK o dodjeljivanju i konsenzusu kolegija Evropske komisije o uslovnom početku pregovora BiH sa EU, planiranom za mart sljedeće godine", izjavio je Feni generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...