STRUČNJAK ZA CYBER SIGURNOST: "Cilj napada su socijalni nemiri i nesigurnost, ne vidim da radimo išta proaktivno"

"Moramo biti svjesni da nam dolaze izbori u oktobru tako da, da li ima poveznice ili nema, vidjet ćemo u narednom periodu."

  • Mini market

  • 02. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 0

Stručnjak za cyber sigurnost i vještak za digitalnu forenziku Vahidin Đaltur kaže da se svaka dojava mora shvatiti ozbiljno.

"Reakcije nadležnih morat će u skorije vrijeme biti što konkretnija jer ukoliko izostane takav vid, bojim se da ulazimo u jedan period gdje će svi olako shvatiti ovo i da će bukvalno i djeca početi raditi slične stvari, tako da ćemo imati puno veće probleme nego što su oni, nažalost, sada."

Pojašnjava da postoje dva kanala dojavljivanja.

"Kad su u pitanju mobilni telefoni, država može to riješiti u roku od jednog mjeseca. Dovoljno je samo da se donese zakon da ne možete kupiti prepaid karticu bez lične karte. I time ste riješili taj problem. Imate osobu koja je kupila taj broj telefona i uvijek možete vezati ko je kupio taj broj telefona. Kada je u pitanju dojava putem e-maila, tu je stvar puno, puno kompleksnija. Zadnje ove sve dojave koje su navodno došle sa ruskih servera mogu dolaziti sa bilo kojih servera u svijetu. Što se tiče same potrage za IP adresom, mi zavisimo od međunarodne pravne pomoći, odnosno zavisimo od dobre volje države od koje potražujemo te podatke."

Đaltur naglašava da se može desiti da nikada ne saznamo ko je uputio te mailove.

"Može se desiti da istraga dođe do neke IP adrese koju ne možemo uopće pronaći, uređaj sa kojeg je poslano. Ukoliko izostane reakcija, ukoliko izostane pronalazak osoba koje su odgovorne za ovakva djela, to je vjetar u leđa ljudima koji rade slične stvari. Po meni je ovo ispipavanje terena. Stalno provjeravate da vidite kakva je sposobnost nadležnih institucija, da li mogu ili ne mogu doći do počinilaca i onda se otvara Pandorina kutija ukoliko vi ne pronađete u određenom vremenskom intervalu, bojim se da ćemo imati sve češće i sve širi spektar institucija na koje će dolaziti ovakve dojave."

Smatra da je NATO mislio da malo sofisticiranije napade.

"Cyber napadi koji predviđaju i podrazumijevaju zaista jake resurse, kako ljudske tako i računarne. Ovakve napade koji se sada nama dešavaju možete uraditi sa mobilnim telefonom, poslati mail sa njega, napraviti poziv, baciti karticu..., to je jako primitivna vrsta."

Navodi da je ovo apsolutno socijalni nemir i nesigurnost. 

"Moramo biti svjesni da nam dolaze izbori u oktobru tako da, da li ima poveznice ili nema, vidjet ćemo u narednom periodu."

Đaltur kaže da ne vidi da kao država radimo apsolutno išta.

"Ne vidim da imamo ekipu koja je spremna da se suoči sa ovakvim izazovima. Ne vidim da radimo išta proaktivno na ovom pitanju. Imamo dvije komponente bez kojih ne možemo ni razmišljati o takvim stvarima - ljudski resursi s kojima smo u strašnom deficitu i oprema. Opremu možemo kupiti, a da bismo ljude uveli u ovo polje, treba nam minimalno tri do pet godina. S obzirom na to da ne ulažemo ništa zadnjih godina u takvu infrastrukturu, treba nam posebna jedinica koja će se baviti upravo ovim. Nama treba pomoć apsolutno u svemu. Kasnimo 5-6 godina minimalno u ovoj sferi."

Đaltur na kraju zaključuje: "Napadač kada želi da unese pometnju, naravno da će napisati nešto protiv jedne, druge, treće ili četvrte strane tako da upravo dobijete dojam da jedni protiv drugih to rade".

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...