NEOČEKIVANI IZNOS: Skupocjeni sat nošen tokom 'Velikog bijega' u Drugom svjetskom ratu prodan na aukciji...

Čelični sat sa crnim brojčanikom i svjetlećim kazaljkama bio je "ključan u planiranju i izvršavanju" njihovog podviga za slobodu, dodala je aukcijska kuća.

  • Kultura

  • 12. Jun. 2022  

  • 0

Sat Rolex, koji je nosio britanski zatvorenik tijekom "Velikog bijega" iz nacističkog logora za ratne zarobljeneike Stalag Luft III, prodan je za 189.000 dolara ovog tjedna na dražbi u New Yorku.

Konačan iznos za sat, prodan anonimnom kupcu, bio je niži od 200.000 dolara premda je aukcijska kuća Christie's očekivala 400.000.

Gerald Imeson
nosio je sat u noći 24. marta 1944. kada je skupina savezničkih vojnika pobjegla iz zarobljeništva, što je poslužilo kao nadahnuće za film iz 1963., u kojemu je glumio Steve McQueen. 

Imeson je naručio sat od kompanije Rolex iz Švicarske, koja mu ga je preko Crvenog križa poslala u zarobljenički logor u blizini poljskog grada Zagana, poručio je Christie's.

Čelični sat sa crnim brojčanikom i svjetlećim kazaljkama bio je "ključan u planiranju i izvršavanju" njihovog podviga za slobodu, dodala je aukcijska kuća.

Christie's vjeruje da je Imesonov sat pomogao izračunati vrijeme potrebno da zatvorenici otpužu tunelima korištenima u bijegu, ali i mjeriti vrijeme patrola logorskih čuvara.

Imeson je nosio svoj Oyster Chronograph sat dok je kao 172. u redu čekao da pobjegne, tvrdi Christie's.

U planu je sudjelovalu 200 zatvorenika, od kojih je 76 nakratko uspjelo pobjeći. Imeson nije bio jedan od njih. Svi su, osim trojice, uhvaćeni, a 50 ih je smaknuto.

Imeson je oslobođen iz drugog zarobljeničkog logora na kraju rata 1945. godine. Nosio je sat do svoje smrti 2003. u dobi od 85 godina. Prvi put se našao na aukciji u Velikoj Britaniji 2013. godine.

Sat je prodan zajedno s nekoliko drugih predmeta, uključujući i zviždaljku Britanskog ratnog zrakoplovstva i člansku iskaznicu kluba Goldfish, kojemu su pripadali piloti i posada koji su se srušili u more i preživjeli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...